Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχει στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο;

Παρά τις εκτιμήσεις ειδικών ότι ο υποθαλάσσιος χώρος του Αιγαίου όπως και μεγάλου μέρους της Μεσογείου είναι πλούσιος σε κοιτάσματα ενεργειακών πόρων, το ελληνικό κράτος εν έτει 2010 συστήνει για πρώτη φορά Εθνικό Φορέα που θα ασχοληθεί με το αντικείμενο.

Ο Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων τέθηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη θα προκηρύξει διαγωνισμούς για έρευνες κοιτασμάτων, πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή Δ. Μαυράκη διευθυντή του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης στην Ημερησία, οι μελέτες είναι πολλές. Το 2004 εντοπίστηκαν 50 τρισ. Κυβικά πόδια φυσικού αερίου στα ανοικτά του Δέλτα του Νείλου, πράγμα που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και στις ελληνικές θάλασσες ενδέχεται να βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα.

Είχε προηγηθεί μελέτη της Γεωλογικής Επιθεώρησης των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε το 1998 και αφορούσε στις εκτιμήσεις αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Βάσει αυτής της μελέτης οι ελληνικές θάλασσες ταξινομούνται σε δύο περιοχές. Η μία καλύπτει την Αδριατική, το Ιόνιο και τις ακτές της Β. Αφρικής και η δεύτερη τις περιοχές του Αιγαίου, του Λιβυκού Πελάγους και επεκτείνεται μέχρι τις κυπριακές ακτές.

Τα προσδοκώμενα αποθέματα στην πρώτη περιοχή είναι από 0,1 ως 1,0 δισ. βαρελιών πετρελαίου και από 6 ως 60 τρισ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου. Στη δεύτερη από 1 ως 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου και από 120 ως 600 κυβικά πόδια φυσικού αερίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου