Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Βόρεια Ευρώπη και Βαλκάνια στο έλεος του καιρού

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη βόρεια Ευρώπη, την ώρα που η περιοχή των Βαλκανίων «βουλιάζει» από τις πλημμύρες.


Το χιόνι και οι πολικές θερμοκρασίες καθήλωσαν ξανά όλα τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, το πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Σκωτίας έως τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ εκείνο του Ιβερνές παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 14.00.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αναμένεται και νέο κύμα κακοκαιρίας. Η Βρετανία, που τον περασμένο χρόνο πέρασε έναν από τους ψυχρότερους χειμώνες των τελευταίων 30 ετών, δεν έχει βιώσει τόσο βαριά χιονόπτωση τέτοια εποχή από το 1993, με αποτέλεσμα να κλείσουν χιλιάδες σχολεία και να προκληθεί χάος στις μετακινήσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Σε ορισμένα τμήματα της χώρας το χιόνι έλιωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενώ η θερμοκρασία στο Λονδίνο έπεσε στους έξι βαθμούς Κελσίου.

Πλημμύρες στο Μαυροβούνιο
Περίπου 7.000 άνθρωποι στο Μαυροβούνιο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή τις τελευταίες μέρες. 11 από τους συνολικά 21 δήμους της χώρας έχουν πληγεί.

Η κατάσταση είναι κρισιμότερη στην πεδιάδα Ζέτα, η οποία μετατράπηκε σε λίμνη με αποτέλεσμα επτά χωριά με 8.000 κατοίκους να έχουν καλυφθεί από τα νερά.
Στο δήμο Γκολούμποβτσι, επλήγησαν 1.200 κατοικίες, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92, και τα προβλήματα παραμένουν έντονα στην πόλη Νίκσιτς. Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις ενισχύουν τα αναχώματα στον ποταμό Μπόγιανα, κοντά στην πόλη Ούλτσινι.

Στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της χώρας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολίες και παραμένει αποκλεισμένος ο οδικός άξονας Ποντγκόριτσα - Μπαρ λόγω υπερχείλισης της λίμνης Σκόδρας.

Προβλήματα από κατολισθήσεις δημιουργήθηκαν στην περιοχή Βρανίνα και στο Ντανίλοβγκραντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου