Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Απονέμει το «δικό της» Νομπέλ Ειρήνης

Το δικό της αντι-νομπέλ Ειρήνης πρόκειται να απονείμει η Κίνα την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στον φυλακισμένο κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό. Το νεοϊδρυθέν βραβείο Ειρήνης «Κομφούκιος» είχε ανακοινωθεί πριν από τρεις εβδομάδες σε δημοφιλή κινεζική εφημερίδα και πρόκειται να αποδοθεί στον πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν Λιεν Τσαν.

«Πρόκειται για μια ειρηνική απάντηση στο Νομπέλ Ειρήνης 2010 και εκφράζει την άποψη του κινεζικού λαού για την ειρήνη», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, την ώρα που το Πεκίνο έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να δείξει την οργή του για την επιλογή της νορβηγικής επιτροπής.

Συνυποψήφιοι του Λιεν ήταν οι ήδη κάτοχοι νομπέλ Ειρήνης Μαχμούτ Αμπάς και Νέλσον Μαντέλα, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο κινέζος ποιητής Κιάο Ντάμο και ο δεύτερος τη τάξει θιβετιανός βουδιστής θρησκευτικός ηγέτης Πάντσεν Λάμα.

«Ο Λιεν ξεχώρισε διότι έχτισε μια γέφυρα ειρήνης μεταξύ της Ταϊβάν και την ηπειρωτικής Κίνας, φέρνοντας ευτυχία και καλή τύχη στους λαούς και των χωρών», ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου πολιτισμού, το οποίο μάλιστα πρότεινε την μελλοντική συνεργασία των μελών της επιτροπής απόδοσης του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης και του βραβείου «Κομφούκιου» και την απονομή και των δύο τιμητικών διακρίσεων στον ίδιο υποψήφιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου