Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010



Το φάντασμα του Βατοπεδίου πλανάται πάνω από το σκάνδαλο της Siemens και δημιουργεί προσκόμματα στην έκδοση του πορίσματος από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.
Σ. Βαλυράκης: Από τη βεβαιότητα, στην αμφιβολία Σ. Βαλυράκης: Από τη βεβαιότητα, στην αμφιβολία «Αυτό που έγινε με το Βατοπέδιο σ' ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την παραπομπή των πρώην στελεχών της Ν.Δ. είναι διδακτικό για εμάς», έλεγε χθες βουλευτής της πλειοψηφίας, μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

Ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους και άλλοι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που αναζητούν εναγωνίως την ύπαρξη έστω ενδείξεων εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, ώστε με ήσυχη τη συνείδησή τους να τους παραπέμψουν για τα περαιτέρω σε προκαταρκτική επιτροπή.

Αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής Σ. Βαλυράκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε επανειλημμένα εκφραστεί με βεβαιότητα υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, χθες δήλωσε με νόημα ότι «χωρίς τα πραγματικά δεδομένα και την καταγραφή τους δεν μπορεί μια εξεταστική επιτροπή να υπερβεί τις διαδικασίες και να καταλογίσει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα».

Η εμφανέστατη δυστοκία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή προσανατολίζεται να ζητήσει παράταση μερικών ημερών στις εργασίες της, παρά την απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος, η οποία είχε ορίσει ότι η επιτροπή θα παρέδιδε το πόρισμα στις 30 Νοεμβρίου.

Αντίθετα ο κ. Βαλυράκης........

διένειμε χθες στα κόμματα κωδικοποιημένο το ιστορικό της υπόθεσης προκειμένου κατ' αρχάς να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια να εκδώσουν το πολυαναμενόμενο πόρισμα.

Οι δυσχέρειες που παρατηρούνται «αγγίζουν» ωστόσο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι, βουλευτές της Ν.Δ. όχι μόνο δεν απέρριπταν τους χειρισμούς Βαλυράκη, αλλά σημείωναν ότι είναι πολύ δύσκολη η προσωποποίηση των ευθυνών, αφού τα στοιχεία για τη διάπραξη του αδικήματος σε σχέση με το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος είναι ανύπαρκτα.

Ο βουλευτής πάντως της Ν.Δ. Π. Καμμένος αλλά και ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ μετέφρασαν τη συναίνεση αυτή ως επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης.
Μάλιστα ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «ακόμη και αν αυτό σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας δεν θα συμμετάσχει σε καμιά συγκάλυψη».

Οσο για τον κ. Παπαδημούλη, υπογράμμισε πως «με όσα λένε τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται ότι μεθοδεύεται από κοινού το κεφάλαιο της συγκάλυψης και του συμψηφισμού».
Τέλος, και το ΚΚΕ διά του Θ. Παφίλη εκφράζει τον προβληματισμό του για την προσωποποίηση των ποινικών ευθυνών και «πετά το μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαπραγματευθεί με τη γερμανική πλευρά για τις αποζημιώσεις.

ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου