Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Καστανίδης: Υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις στις φυλακές

Οι κινητοποιήσεις στις φυλακές είναι υποκινούμενες, άφησε σήμερα να εννοηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Χάρης Καστανίδης επέρριψε ευθύνες σε πρόσωπα εντός και εκτός των φυλακών και έκανε λόγο για κάποιους που δημιουργούν συνθήκες κρίσης προκειμένου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα 33 καταστήματα κράτησης που λειτουργούν στη χώρα, μόνο στις φυλακές Κέρκυρας, Γρεβενών, Πάτρας και Κορυδαλλού ένα μέρος των κρατουμένων απέχει από το συσσίτιο.

«Ορισμένοι ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα, ακίνητα, γιατί αν παραμείνουν στάσιμα και ακίνητα θα έχουν συμμάχους που να μπορούν να τους κινητοποιούν. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, την ώρα που γίνεται συστηματική και αγωνιώδης προσπάθεια εξανθρωπισμού και κοινωνικού ελέγχου του συστήματος κράτησης και των φυλακών, ποιοι έχουν το ενδιαφέρον από το να στρέψουν τις φυλακές και τους κρατουμένους απέναντι στο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε και στα κείμενα που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες στις φυλακές, τα οποία καλούν τους κρατούμενους σε κινητοποιήσεις.

«Δεν χρειάζεται ονοματολογία. Μπορείτε να διαβάσετε στις ανακοινώσεις ποιοι δικηγόροι υπογράφουν αυτά τα κείμενα που κυκλοφορούν στις φυλακές για λογαριασμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας», σχολίασε.

Μέτρα

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων και ειδικά για την προστασία της υγείας τους.

Ειδικότερα, προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς, (νοσοκομεία κ.λπ.) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας.

Ήδη, ψυχίατροι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων έχουν ξεκινήσει επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε  τους επικεφαλής των νοσοκομείων και των άλλων φορέων που συνεργάζονται για το σκοπό αυτό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου