Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ασπιρίνη κατά καρκίνου και καρδιοπάθειας

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την ασπιρίνη. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει πάντως ότι η κατανάλωση μιας ασπιρίνης τη μέρα σε ανθρώπους άνω των 45 ετών μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν και την παρουσίασαν στο συνέδριο της Βασιλικής Ακαδηµίας Ιατρικής τόνισαν πως τα οφέλη που έχει η χρήση ασπιρίνης μετά τα 40 ξεπερνούν τις παρενέργειες και ότι η προληπτική κατανάλωσή μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από άτομα που έχουν προδιάθεση σε καρδιοπάθειες και καρκίνο.

Τον Οκτώβρη στο περιοδικό Lancet, δημοσιεύτηκε πόρισμα στο οποίο αναφέρεται πως... το 1/4 της ασπιρίνης μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και κατά 1/3 τους θανάτους από αυτό.

Ετησίως, 39.000 άνθρωποι στη Βρετανία εμφανίζουν το συγκριμένο τύπο καρκίνου και 16.000 πεθαίνουν από αυτό. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η ασπιρίνη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και για άλλες μορφές καρκίνου. Ο επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, Πίτερ Ρόθγουελ, δοκίμασε την ασπιρίνη στον εαυτό του.

«Πιστεύω πως σε διάστηµα πέντε έως δέκα ετών θα συνταγογραφούµε ασπιρίνη σε µεσήλικες και όχι µόνο για την αντιµετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μέχρι τότε ίσως ο κόσµος λαµβάνει το φάρµακο προληπτικά µε δική του πρωτοβουλία.

Δύσκολα µπορεί να πιστέψει κανείς πως οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι µεµονωµένο φαινόµενο, δεδοµένου µάλιστα ότι υπάρχουν οµοιότητες στο πώς αναπτύσσονται τα διάφορα είδη καρκίνου», είπε στο συνέδριο.

Στο μεταξύ παλαιότερη έρευνα αμερικανών επιστημόνων υποστήριζε ότι η ασπιρίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 4.000 γυναίκες που είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού, εκείνες που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια. Παράλληλα μειωνόταν κατά 50% ο κίνδυνος μετάστασης του καρκίνου.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη Michelle Holmes από την ιατρική σχολή του Harvard, ξεκίνησε το 1976 και μέχρι το 2006 εξετάστηκαν 4.164 γυναίκες. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 341 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη 2 με 5 ημέρες την εβδομάδα μείωναν κατά 60% τον κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου, ενώ είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια.
Επιπλέον, όσες έπαιρναν 6 με 7 ασπιρίνες εβδομαδιαίως μείωναν τον κίνδυνο μετάστασης κατά 43% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 64%.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου