Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ευλογήστε και... ψηφίστε ΝΔ

Την ευλογία της «Δεξιάς του Κυρίου» επιζητεί τις τελευταίες ημέρες η Νέα Δημοκρατία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, ευελπιστώντας στη... «θεία βοήθεια» για τη στήριξη των υποψηφίων της, κυρίως στις περιφέρειες και δευτερευόντως στους δήμους. Ο προχθεσινός καβγάς του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου με τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης κ. Ι. Μπουτάρη και η ανταλλαγή χαρακτηρισμών ανέδειξαν για άλλη μία φορά τον ρόλο της Εκκλησίας σε μια εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα επιβεβαίωσε και τις επιλεκτικές σχέσεις της με στελέχη που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, όπως π.χ. ο κ. Κ. Γκιουλέκας για τον δήμο και ο κ. Π. Ψωμιάδης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι και έχουν τη βοήθεια των εκκλησιαστικών παραγόντων και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, αν και ισχυρή επιρροή σε αυτόν τον χώρο έχει και ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Μ. Μπόλαρης. Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Καλαμάτα, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο . Η κίνηση αυτή του κ. Σαμαρά θύμισε αντίστοιχες ενέργειες του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος ως πρόεδρος της ΝΔ σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις επισκεπτόταν τον τοπικό μητροπολίτη και του φιλούσε τη δεξιά χείρα, θέλοντας να τονίσει το θρησκευτικό αίσθημα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα από πολλούς υποψηφίους της ΝΔ που επιχειρούν να ενισχύσουν τη σχέση τους με την Εκκλησία και το προβάλλουν κατάλληλα, επιδιώκοντας να ενισχύσουν το συντηρητικό προφίλ τους και να συγκινήσουν «γαλάζιους» ψηφοφόρους με υψηλό θρησκευτικό φρόνημα. Οι επισκέψεις των υποψηφίων είναι πολλές στις μητροπόλεις και σε ενοριακούς ναούς, και όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι της ΝΔ φροντίζουν «να χαϊδεύουν τα αφτιά» των ιερέων και των πιστών. Ολοι σχεδόν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι περιφερειάρχες έχουν φροντίσει το τελευταίο διάστημα να επισκεφθούν τους μητροπολίτες των περιφερειών τους ζητώντας την... ευλογία τους και παράλληλα δηλώνουν δημόσια ότι αν εκλεγούν θα βοηθήσουν το έργο της Εκκλησίας. Το... αντίδωρο είναι η πολιτική στήριξη που μπορεί να δώσουν παράγοντες της Εκκλησίας, οι οποίοι επηρεάζουν αρκετούς ψηφοφόρους σε τοπικό επίπεδο, μέσω των ενοριακών ναών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους περισσότερους νομούς οι μητροπολίτες δίνουν παρασκηνιακά γραμμή για συγκεκριμένους υποψηφίους που έχουν στενή σχέση με την Εκκλησία. Κυρίως βοηθάνε υποψηφίους της ΝΔ, αν και δεν αποκλείονται και ορισμένοι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ που έχουν στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, ενώ δεν αποφεύγεται και η πριμοδότηση στελεχών του ΛΑΟΣ.

Για «ευλογία» στον Μητροπολίτη............................................................

Ο κ. Καρατζαφέρης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με πολλούς Ιεράρχες
O ανταγωνισμός μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ είναι έντονος για την επιρροή στην Εκκλησία και η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει για να διατηρήσει την εύνοια της «Δεξιάς του Κυρίου». Πριν από μία εβδομάδα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, που έχει «ανοικτή γραμμή» και με τον κ. Ανθιμο, επισκέφθηκε την Αχαΐα, έναν νομό όπου οι εκκλησιαστικές και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ζωή.

Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε την κατάλληλη ευκαιρία να ενισχύσει το θρησκευτικό προφίλ του, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τους μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομο και Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, με τον τελευταίο να είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός και να του λέει: «Λέμε δόξα τω Θεώ που υπάρχουν φωνές σαν τη δική σας ». «Αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω εδώ στον Αγιο Πατέρα για να γεμίσω τις μπαταρίες μου, να γεμίσω τις μπαταρίες της εθνικοφροσύνης, τις πατριωτικές μπαταρίες» απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προ ημερών επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για τη στάση την οποία τηρεί. Ι. Μπουτάρης: Ο κ. Ανθιμος σπέρνει τη διχόνοια
Σ τη σκιά που έριξε το ξέσπασμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου κατά του υποψήφιου δημάρχου κ. Ι.Μπουτάρη θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση στην πόλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ανθιμος εκφράζει πολιτικές απόψεις και προτιμήσεις, ούτε που η Εκκλησία εμπλέκεται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αν στην υπόλοιπη Ελλάδα η ανάμειξη αυτή δεν είναι τόσο καθοριστική ώστε να κρίνει τον νικητή, στη Θεσσαλονίκη με τις ιδιαιτερότητες που δημιούργησε με τα χρόνια το Σκοπιανό και η οικονομική δυσπραγία δεν συμβαίνει το ίδιο. Ετσι η φραστική επίθεση του κ. Ανθιμου στον κ. Μπουτάρη εντός του ναού του Αγίου Δημητρίου και ιδίως η φράση του «όσο ζω δεν πρόκειται να δεις δημαρχείο» έχει μετατραπεί σε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος προκάλεσε την μήνιν του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης επειδή σε κομματική εκδήλωση του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «μουτζαχεντίν» τον κ. Ανθιμο εξαιτίας των εμπρηστικών κηρυγμάτων του, απάντησε στέλνοντας ανοιχτή επιστολή.

Σε αυτήν επισημαίνει: «Η διαφορά μας είναι ότι εγώ νομίζω πως για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι πολίτες, ενώ εσείς νομίζετε ότι αποφασίζει η Εκκλησία και ούτε καν η Εκκλησία:ότι αποφασίζετε εσείς προσωπικά...». Ο κ. Μπουτάρης συχνά αναφέρεται στο «τρίγωνο της συμφοράς» εννοώντας την τριάδα των κκ. Π. Ψωμιάδη, Β. Παπαγεωργόπουλου και Ανθιμου, προκαλώντας αντιδράσεις στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της πόλης. Ωστόσο η σφοδρή επίθεση που δέχτηκε και η απόφασή του να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εκτιμούν στο επιτελείο του ότι θα του δώσει πόντους. «Ο Ανθιμος δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και αποκάλυψε ότι η Εκκλησία εκ συστήματος παρεμβαίνει στις εκλογές,σπέρνοντας διχόνοια. Το κλίμα για τον μητροπολίτη είναι αρνητικό» λένε.

Οι συνεργάτες του κ. Μπουτάρη πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ρίξουν λάδι στη φωτιά, ωστόσο κάποιες προοδευτικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης ενδεχομένως να παρέμβουν δημοσίως και να μιλήσουν για την προσπάθεια εκκοσμίκευσης της Εκκλησίας. Για τον καβγά ΑνθιμουΜπουτάρη ρωτήθηκε χθες και ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ.Βενιζέλος. «Αυτά όλα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε χριστιανικά και αγαπητικά, με διάθεση καταλλαγής,διότι το ζήτημα τώρα είναι ο λαός με ηρεμία και νηφαλιότητα να κάνει επιλογές οι οποίες θα αφορούν την τοπική κοινωνία αλλά και το έθνος και την προοπτική του» δήλωσε.
TO BHMA

Το πρόγραμμα των περισσότερων υποψήφιων περιφερειαρχών αρχίζει σε έναν νομό, συνήθως από τον τοπικό μητροπολίτη, και ακολουθούν οι άλλοι τοπικοί παράγοντες. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τα προγράμματα των επισκέψεων των «γαλάζιων» υποψηφίων, θα διαπιστώσει τις εκλεκτικές συγγένειες που αναδεικνύονται. Ενδεικτικά: Προ ημερών ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Γ. Παπαναστασίου άρχισε τις επαφές του στην Αχαΐα από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και ακολούθησαν οι υπόλοιπες συναντήσεις, ενώ είχε επαφή και με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, ο οποίος τού έδωσε τις ευχές του και «δεσμεύθηκαν για αδιάλειπτη συνεργασία μετά τις εκλογές». Πιο θερμός έναντι του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δ. Δράκου ήταν ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος τού είπε προ ημερών: «Η Εκκλησία με όλα τα μέσα θα είναι δίπλα στις προσπάθειες αυτές, για να δοθεί η ελπίδα και η ασφάλεια στους πολίτες». Την ευχή του Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου έλαβε πρόσφατα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπ. Σπύρου, ο οποίος άκουσε την προτροπή να προχωρήσει τον αγώνα του με πίστη και αφοσίωση στο καθήκον που έχει αναλάβει, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έκανε και ο υποψήφιος για την Ηπειρο κ. Αλ. Καχριμάνης που συναντήθηκε με τους μητροπολίτες Αρτας κ. Ιγνάτιο και Πρεβέζης και Νικοπόλεως κ. Μελέτιο.

Ο ευλαβής ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου