Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ : "Στηρίξτε με ή πάμε ολοταχώς για εκλογές και Αναδιάρθρωση του Χρέους" !

Τι καταλάβαμε όλοι μας από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ; Πρέπει να πούμε, στο σημείο αυτό όμως, ότι δεν λάβαμε όλοι τα ίδια μηνύματα... Ο καθένας με τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του και τις πολιτικές του προτιμήσεις έβγαλε τα δικά του προσωπικά και υποκειμενικά συμπεράσματα από τη χθεσινή προσπάθεια του πρωθυπουργού να μιλήσει στο Λαό.

Από την άλλη, όσο γίνεται αντικειμενικά, εμείς αντιληφθήκαμε δύο - τρία πράγματα ως το ρεζουμέ των απαντήσεων του κ. Παπανδρέου...

Πρώτα, πρώτα, είδαμε έναν πρωθυπουργό να απευθύνεται κυριολεκτικά στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ ζητώντας, κυρίως, τη στήριξη του απλού Πασόκου στις εκλογές αυτές.. Είναι προφανές ότι τώρα, μόλις πριν από λίγες μέρες, άρχισαν τα "σαΐνια" του Μεγάρου Μαξίμου να αντιλαμβάνονται τις, σε πολλές περιπτώσεις, λανθασμένες επιλογές υποψηφίων - ερχόμενοι αντίθετοι πλειστάκις με το λαϊκό αίσθημα και τις προτιμήσεις των τοπικών κοινωνιών - που σε συνδυασμό με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης μπορούν να οδηγήσουν το κυβερνών κόμμα σε ολέθρια ήττα.. . Έτσι, ο Παπανδρέου εχθές προσπάθησε να απευθυνθεί στην "ψυχή" του απλού Πασόκου ψηφοφόρου.

Δεύτερον, άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί και η "αντοχή" της Κυβέρνησης και το αν θα πάμε -σύντομα- σε πρόωρες εθνικές εκλογές.. Απέδωσε υψηλή σημασία στην "εξουσία" των Περιφερειαρχών, πράγμα που μπορεί και πρακτικά να "δυσκολέψει", το ήδη δύσκολο, κυβερνητικό έργο.. . Κι ενώ το Μνημόνιο "απαγορεύει" ρητώς την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο "πρωθυπουργικός" αυτός "εκβιασμός" δεν είχε μόνον αποδέκτη τον Ελληνικό Λαό, όπως λανθασμένα ή επί τούτου κάποιοι αποσιωπούν, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.

Ο φόβος των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, που θα σημάνει και αυτομάτως, πριν ή μετά, "Αναδιάρθρωση" του Ελληνικού Χρέους επικρέμαται ως λαιμητόμος πάνω από την Ευρωζώνη..

 Αν, τελικώς, η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του Χρέους της, οι ΗΠΑ (οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες) θα διαγράψουν ένα 20%, 30% ή και 40% του Χρέους της υποχρεωτικά.. Αυτό για τις ΗΠΑ πρόσκαιρα (αυτοστιγμεί θα λέγαμε) μπορεί να αποτελέσει "απώλεια" όμως, το οφέλη θα είναι απείρως πολλαπλάσια από την κατρακύλα-κατραπακιά στο Ευρώ.. . Ο Γαλλογερμανικός άξονας και η ΕΕ θα υποστεί τεράστιες ζημιές ενώ, μόνον η Γερμανική Οικονομία θα απολέσει εκατοντάδες δις. Αν , μάλιστα, η Ευρωζώνη "διαλυθεί" οριστικά από ένα τέτοιο χτύπημα στο Ευρώ, λόγω Ελλάδας, τότε, η Ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία θα υποστεί ζημιές ύψους πάνω από 1 με 1,5 τρις Ευρώ.. .

Επομένως, η λέξη κλειδί της συνέντευξης του πρωθυπουργού "πρόωρες Εκλογές" δεν είχε τόσο αποδέκτη τους Έλληνες, όσο τους Ευρωπαίους εταίρους και κυρίως τους Γερμανούς. Πρέπει να πούμε δε ότι ήδη η Γερμανία "στήνει" το μηχανισμό αποπομπής μιας χώρας από την Ευρωζώνη, το λεγόμενο "αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας" τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια "προστασία" έχουμε αυτή τη στιγμή και "διαπραγματευτική ισχύ" , λόγω της απουσίας αυτών των θεσμών και μέτρων, εξανεμίζονται με την ψήφιση και ισχύ του νέου Συμφώνου. Διότι, άλλη αξία έχει να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη σήμερα, με αναδιάρθρωση του Χρέους, πτώχευση και στάση πληρωμών - σενάριο που διαλύει την Ευρωζώνη, δηλαδή τη Γερμανία- και διαφορετικά είναι αν υπάρχουν τα θεσμικά "εργαλεία" αποπομπής μιας χώρας από το Ευρώ οπότε... "ούτε γάτα, ούτε ζημιά". 

Όσοι, λοιπόν, στη φράση του πρωθυπουργού για πρόωρες εθνικές εκλογές δεν είδαν τον "Αληθινό Αποδέκτη" του μηνύματος (ΕΕ και Γερμανία), δε γνωρίζουν καλά τα συμβαίνοντα ή παραπλανούν τον κόσμο... Πιο διπλωματικά, δε θα μπορούσε να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ένας Έλληνας Πρωθυπουργός, δίχως άμεσες παρασκηνιακές πιέσεις και άμεσες "συνέπειες" .. .

"Στηρίξτε με ή πάμε ολοταχώς σε εκλογές και Αναδιάρθρωση του Χρέους" ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου