Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Το παρασκήνιο της έκρηξης Σημίτη

Μια φράση προχθές του πρωθυπουργού από τη βεράντα του Μεγάρου Μαξίμου χρειάστηκε λιγότερο από ένα 24ωρο για να ανάψει φωτιές στο κυβερνών κόμμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα παραποιημένα στοιχεία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η έρευνα για την πορεία της Οικονομίας να γυρίσει πίσω μια δεκαετία -και να ξεκινήσει από το 2001. Από τότε που λέγεται ότι άρχισε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs να αφήνει τα σημάδια της.
Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε το δίπτυχο «όλα στο φως -εάν και εφόσον υπάρχουν στοιχεία, έρευνα», αλλά στο κυβερνών κόμμα υπουργοί και στελέχη αντιλαμβάνονταν ότι το «γιατί όχι από το 2001;» παρέπεμπε στη διακυβέρνηση Κ. Σημίτη και άνοιγε νέο κύκλο ενδεχόμενης ενδοπαραταξιακής αντιπαράθεσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, παρά τις παροτρύνσεις συνεργατών του να μην απαντήσει δημοσίως, εξέδωσε μια σκληρή δήλωση -λίγη ώρα μετά την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή, που είχε «εντολή» να μιλήσει για την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην Εξεταστική -μόνο- για τα παραποιημένα στοιχεία.
«Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία θα πρέπει να γίνει για την περίοδο από το 1996 και μετά. Δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά. Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά», αναφέρει στην ολιγόλογη δήλωσή του ο κ. Σημίτης. .....................

Το χρονικό
«Αιχμηρός και ταυτόχρονα ξεκάθαρος λόγος», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η τελευταία ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου του κόμματος φανερώνει ότι οι σχέσεις τους έχουν εξελιχθεί σε τυπικές κι ότι «από μια ασήμαντον αφορμή μπορεί να γίνει έκρηξη», αφού δεν υπάρχει μεταξύ τους άμεση επικοινωνία.
Και πράγματι. Το πλούσιο παρασκήνιο των 24 ωρών, μέχρι τη δημόσια έκρηξη Σημίτη, που αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου και υπουργούς της κυβέρνησης, παραπέμπει σε μια αλληλουχία γεγονότων για... δυο ξένους στο ίδιο σπίτι. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ίσως και ως επίδειξη πυγμής και απογαλακτισμού από τον προκάτοχό του, άφησε να... αιωρείται η πρόθεσή του να φτάσει σε βάθος χρόνου την έρευνα για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με την πορεία της Οικονομίας. Πέρασαν αρκετές ώρες και δεν υπήρξε «διάψευση» των συγκεκριμένων στοιχείων, ενώ την επομένη το μεσημέρι ο Γ. Πεταλωτής αρνήθηκε τη λογική των συμψηφισμών και αποδέχτηκε πάντως ότι το καμπανάκι περί Εξεταστικής για την Οικονομία αφορά την περίοδο της τελευταίας διετίας της γαλάζιας διακυβέρνησης και τις ευθύνες για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων.
Στοιχείων, που κατά την κυβέρνηση, οδήγησαν στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας, τη δανειακή κρίση και την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Και μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να επιμένει ότι η νυν κυβέρνηση ευθύνεται για το μνημόνιο, ο Κ. Σημίτης, όμως, απέφυγε με διακριτό τρόπο να εκφράσει ακόμη και επιμέρους αντιρρήσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Προχθές, όμως, στο γραφείο του στην Ακαδημίας είχε ξεχειλίσει ο θυμός. Η δήλωσή του εκτιμάται ότι έγινε για να αποσαφηνίσει την πρόθεσή του να ερευνηθούν όλες οι περίοδοι -ακόμη και αυτή πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ, με την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του έκανε ό,τι και οι άλ­λες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από διαβούλευση αρκετής ώρας αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους και να δώσουν εξηγήσεις μέσω κυβενρητικών κύκλων: «Δεν υπήρξε καμία αιχμή εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και καμία αναφορά του Γ. Παπανδρέου».
Τι θα γίνει με την επιτροπή

Επιμένει το Μαξίμου για σύστασή της
Το πρωθυπουργικό επιτελείο προσανατολίζεται, βασιζόμενο στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (για τα παραποιηθέντα στοιχεία), να «ξεσκονίσει» την υπόθεση και μόλις ολοκληρωθούν οι Εξεταστικές για το Βατοπέδι και τη Siemens να ξεκινήσει τη διαδικασία.
Το σίγουρο είναι ότι από αύριο, που ανοίγει η Ολομέλεια (στα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Παπανδρέου), και αφού εκλεγεί νέος Γραμματέας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα θα επανέλθει στην πρώτη σελίδα της κυβερνητικής ατζέντας -αν και αρκετοί υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάσσονται παρασκηνιακά εναντίον της βροχής εξεταστικών σ' αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.

Στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει, ωστόσο, ότι αν κατά την εξέλιξη της Εξεταστικής προκύψουν νέα στοιχεία, τότε μπορεί να αποφασιστεί χρονική διεύρυνση της έρευνας -«θα ήταν παγκόσμια πρώτη, πάντως, για μια κυβέρνηση η αποδοχή της πρότασης Σαμαρά, δηλαδή να φτάσει η έρευνα μέχρι σήμερα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά. Το όλο ζήτημα θα τεθεί σε συσκέψεις που θα ακολουθήσουν και αφού εξεταστούν όλες οι απόψεις, τότε θα υπάρξει τελική απόφαση -χωρίς να αποκλείεται δηλαδή και η επιμήκυνση του χρόνου.

Φώφη Γιωτάκη  
πηγή Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου