Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

OΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

Ως πρωτοστάτη και εμψυχωτή στην προσπάθεια αυτή αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου "Οικιστική Οργάνωση του νομού Δράμας στον 20Ο αιώνα" τον αείμνηστο αδελφό του Θεοφύλακτο στη μνήμη του οποίου αφιέρωσε αυτό το πρωτότυπο βιβλίο. Στη μνήμη ενός ανθρώπου που υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στη γενέτειρα του, Πέρασμα του ν. Δράμας, στη συνέχεια στο δήμο Κάτω Νευροκοπίου και αργότερα στη θέση του διευθυντή του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής.

Σε αυτόν που το 1997 έγραψε για το χώρο και τη ζωή των ανθρώπων στη γενέτειρα "Το Πέρασμα, Αθήνα 1997". Ο Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης που μας γέμισε γνώση, σοφία και πνευματικό πλούτο με τα μέχρι τώρα βιβλία, επιστημονικές εργασίες , ποιήματα και άρθρα υπηρέτησε και στα Ελληνικά σχολεία της περιοχής Νυρεμβέργης κάνοντας σπουδές στην Ακαδημία Μυτιλήνης, στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και είναι κάτοχος Magister Artium Παιδαγωγικών, Φιλοσοφίας και πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Erlanger της Γερμανίας.......

Υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ και στο εκπαιδευτικό τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βόννη. Βαθυσπούδαστος και πολύπειρος γνώστης της εκπαίδευσης με τεράστια προσφορά στην εκπαίδευση των Ελληνόπαιδων της Γερμανίας, ο Β. Χατζηθεοδωρίδης στο νέο του βιβλίο έχει μια ζωγραφισμένη ομορφιά, πολλές λεπτομέρειες και στοιχεία που δύσκολα βρίσκεις αλλού.

Μέσα σε αυτή τη συγγραφική έρευνα τα στοιχεία είναι συγκεντρωμένα με μια λογιστική σειρά που οδηγεί κάθε ενδιαφερόμενο σε τέλεια ενημέρωση. Μια προσπάθεια στολισμένη με πολύ μεγάλη υπομονή που χρειάζεται νηφαλιότητα σε όλες της τις μορφές για να δώσε αυτό το τέλειο και ολοκληρωμένο έργο στις βιβλιοθήκες των ανθρώπων που διδάσκονται λεπτομέρειες. Ο ίδιος βιβλιολάτρης και βιβλιοφάγος πέρασε όλη του τη ζωή στη συγκέντρωση στοιχείων για να κάνει πλουσιότερη πνευματικά την κοινωνία.

Ύστερα από αναφορά στην ιστορική αναδρομή της Δράμας αναφέρει με πολλές λεπτομέρειες ότι έχει σχέση με την οικιστική οργάνωση. Δημογραφικές ανακατατάξεις, απογραφές, ονοματολογίες, πληθυσμιακές καταστάσεις, μετονομασίες οικισμών, αυτοδιοικητική οργάνωση, πίνακες δήμων και κοινοτήτων, αστυνομική διαίρεση, εκκλησιαστική κατάσταση, ιεροί ναοί και Μονές, επίσκοποι και Μητροπολίτες Δράμας, ιεράρχες Μητρόπολης Νευροκοπίου, εκπαίδευση και διοικητική αναδιάρθρωση, κατανεμημένα όλα στις 200 σελίδες του πονήματος του Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη μας γνωρίζουν τον ακριτικό νομό που πέρασαν από πάνω του πόλεμοι και καταστροφές.

Ένα ποίημα 344 στροφών του Θεοφύλακτου Χατζηθεοδωρίδη που έγραψε σε ηλικία 14 ετών, μόλις μετά το Σεπτέμβριο του 1944 δίνει όλη την μέχρι τότε τραγική εικόνα της συμφοράς που έζησε ο Ελληνισμός τα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Ένας χείμαρρος ποιητικής απόδοσης, μια ολόκληρη ιστορία σε χρόνια που δεν υπήρχαν μολύβια και τετράδια από ένα φλογερό Ποντιόπουλο που πέρασε και έζησε όλη τη σκοτεινή εκείνη εποχή.

Τέλος ο Β. Χατζηθεοδωρίδης κλείνει την αξιόλογη έρευνα στο βιβλίο του, με τους ύμνους για τη Δραμινή γη του νομάρχη κ. Κώστα Ευμοιρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου