Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

" Λογιστικοποίηση της εγχρήματης Οικονομίας " !

Μεγάλος βραχνάς για την Ελληνική Οικονομία, το Υπουργείο Οικονομικών, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η έκδοση και συλλογή των αποδείξεων προσεχώς... Τεράστιο πρόβλημα της Οικονομίας η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, που άλλοι την εκτιμούν στα 20 δις κι άλλοι την ανεβάζουν στα 70 δις ευρώ, μαζί με τη διαφθορά και τις μίζες ετησίως..

Μία λύση φαντάζει "εύκολη", "γρήγορη" κι ανέξοδη στα χρόνια δημοσιονομικά και άλλα προβλήματα της χώρας : " Λογιστικοποίηση της Εγχρήματης Οικονομίας " . Το πέρασμα δηλαδή από την εγχρήματη οικονομία σε μια "πιο" λογιστική μορφή της.. Οι συναλλαγές θα γίνονται εξολοκλήρου, ή κατά μεγάλο μέρος, μέσω του διατραπεζικού μας συστήματος και οι Έλληνες θα χρησιμοποιούν το χρήμα όσο το δυνατόν λιγότερο ή καθόλου.. Στην παρούσα φάση αυτό το "πέρασμα" θα δημιουργούσε ισχυρές "οικονομίες Κλίμακος" για την Ελλάδα, ωσότου και άλλες χώρες εισέλθουν σε αυτή τη μορφή της οικονομίας και η χώρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί υπέρ της, για πρώτη φορά στην Ιστορία της, τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα.. Το σύστημα ήδη εφαρμόζεται πολλά έτη στις ΗΠΑ και αποτελεί ασπίδα για τα Δημοσιονομικά της χώρας αφού, καταπολεμά σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή .

Σκεφτείτε απλά ένα παράδειγμα. Αν όλη η εσωτερική κατανάλωση (ιδιωτική και δημόσια) και οι πληρωμές του Κράτους γίνονται με λογιστική μορφή τότε, αφαιρώντας το εμπορικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (Εισαγωγές-Εξαγωγές), θα εισέρρεαν στη χώρα ικανά και ισχυρά κεφάλαια από τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον Τουρισμό, για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου της χρέους. Μάλιστα, αν εφαρμοστεί στη χώρα αυτή η εκδοχή του τεχνολογικού πλεονεκτήματος θα έβγαζε την Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή βοήθεια το πολύ σε μια διετία. Ίσως και ενωρίτερα . Λύσεις, λοιπόν, στα βαθιά μας προβλήματα υπάρχουν.. αυτό που λείπει είναι η πολιτική θέληση και βούληση. Ας εκμεταλλευτούμε κι εμείς επιτέλους μια φορά το υγιές και ισχυρό μας τραπεζικό σύστημα προς όφελος όλων μας.. .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου