Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ύποπτος μηχανισμός σε αυτοκίνητο «αδειάζει» την Times Square

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εκκένωσε την Times Square, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, λόγω ενός αυτοκινήτου που έβγαζε καπνούς και μετέπειτα ανακοινώθηκε ότι περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό. Όπως δήλωσε στο CNN η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο οι αρχές έχουν βρει δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στο παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Επιπλέον, η κ. Ναπολιτάνο δήλωσε: "Το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά. Το αντιμετωπίζουμε σα να ήταν μία πιθανή τρομοκρατική επίθεση".

Η βόμβα προφανώς δεν λειτούργησε καθώς οι καπνοί και μια μικρή λάμψη που έβγαινε από αυτό, οδήγησαν την αστυνομία της πόλης να εκκενώσει την πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο του Μανχάταν. Όπως αναφέρεται η αστυνομία ειδοποιήθηκε από έναν πλανόδιο πωλητή που αντιλήφθηκε τους καπνούς.

Ειδικοί πυροτεχνουργοί έσπευσαν αμέσως στον χώρο όπου και απενεργοποίησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

"Φαίνεται ότι ήταν ένα αμάξι - βόμβα" είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ο οποίος πρόσθεσε ότι το κίνητρο της ενέργειας δεν είναι γνωστό.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Ντέϊβ Πάτερσον, χαρακτήρισε το περιστατικό "τρομοκρατική πράξη".

"Είχαμε μεγάλη τύχη" υποστηρίζει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Η βόμβα θα μπορούσε να προκαλέσει "ένα ιδιαίτερα αιματηρό γεγονός" όπως τόνισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

"Είχαμε μεγάλη τύχη ν΄αποφύγουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα πολύ αιματηρό γεγονός" ανέφερε προσθέτοντας ότι "δεν έχουμε ιδέα ποιος το έκανε και γιατί".

Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι το περιστατικό δεν συνιστά "τρομοκρατική απειλή" και ότι σε περίπτωση που λειτουργούσε θα προκαλούσε μάλλον εμπρησμό παρά ισχυρή έκρηξη. Η αστυνομία της πόλης φέρεται να πρότεινε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μην συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στην έρευνα.

Πυροτεχνουργός τόνισε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτοσχέδιος με τρεις κυλίνδρους προπανίου, δύο δοχεία με βενζίνη και κάποια "σκόνη", αλλά η πυροδότηση του απέτυχε.

Συγχαρητήρια από Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε συγχαρητήρια στην αστυνομία της πόλης για τον χειρισμό της υπόθεσης.

"Ο πρόεδρος εξήρε τον άμεσο τρόπο δράσης της αστυνομίας και ζήτησε από τον Τζον Μπρέναν (κορυφαίο σύμβουλο του Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας) να ενημερώσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη. Ο Τζον Μπρέναν, ο οποίος συνεργάζεται με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα συνεχίσει να ενημερώνει τον πρόεδρο για τις εξελίξεις της έρευνας" αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου