Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Guardian και Times εγκαταλείπουν τον Γκόρντον Μπράουν

Άλλες δύο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν τον Γκόρντον Μπράουν, σε ένα ακόμα πλήγμα στο Βρετανό πρωθυπουργό ελάχιστες ημέρες πριν την αναμέτρηση της Πέμπτης και ενώ οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα χωρίς αυτοδυναμία.

Ο Guardian, η οποία μεταπολεμικά έχει στηρίξει κατά καιρούς και τα τρία κόμματα, τους Εργατικούς, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, δήλωσε πως μετέφερε την υποστήριξή της σε αυτήν την αναμέτρηση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες επειδή είναι ο καλύτερος τρόπος για να επέλθει η εκλογική μεταρρύθμιση.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες «αντανακλούν και ηγούνται ενός συντριπτικού εθνικού αισθήματος για πραγματική αλλαγή» γράφει ο Guardian στο κύριο άρθρο του. «Η πρόσκληση να δεχθούμε άλλα πέντε χρόνια μία κυβέρνηση των Εργατικών, και τον Γκόρντον Μπράουν ως πρωθυπουργό, δύσκολα προκαλεί ενθουσιασμό», προσθέτει η εφημερίδα. Επιπλέον, ο Guardian προειδοποιεί τους ψηφοφόρους σε οριακές έδρες Εργατικών-Συντηρητικών ότι θα πρέπει να ζυγίσουν την τακτική επιλογή να υποστηρίξουν τους Εργατικούς προκειμένου να αποτρέψουν μια νίκη των Συντηρητικών.

Σημειώνεται ότι ο Guardian είχε ζητήσει να ακούσει την άποψη των αναγνωστών του για το κόμμα που θα υποστηρίξει, πριν οι συντάκτες συνεδριάσουν για να χαράξουν τη γραμμή του φύλλου. Αν και οι απόψεις δεν είχαν το χαρακτήρα δημοσκόπησης, οι περισσότεροι αναγνώστες έκλιναν προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

«Ήρθε η στιγμή των Φιλελεύθερων»: Το κύριο άρθρο του Guardian

Από την πλευρά τους, οι Times είπαν πως εγκαταλείπουν τους Εργατικούς για τους Συντηρητικούς, τους οποίους έχουν να υποστηρίξουν 18 χρόνια, επειδή υποστηρίζουν τις απόψεις τους για τη μείωση του μεγέθους της κυβέρνησης και για λήψη μέτρων πιο σύντομα με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει φθάσει σε ύψη-ρεκόρ, περισσότερο από 11% του ΑΕΠ.

Ενώ η προεκλογική εκστρατεία έχει ηλεκτριστεί από την άνοδο του Νικ Κλεγκ, θεωρεί η εφημερίδα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα πρέπει ακόμα να οικοδομήσουν μια σοβαρή πλατφόρμα προκειμένου να προετοιμαστούν για τη διακυβέρνηση. «Η οικονομία είναι διαλυμένη το ίδιο και η πολιτική. Είναι καιρός για αλλαγή, τόσο στη φιλοσοφία όσο και στο ύφος της διακυβέρνησης», αναφέρει το κύριο άρθρο.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δείξει τη γενναιότητα, την κρίση και το χαρακτήρα προκειμένου να οδηγήσει αυτή τη χώρα ξανά σε ένα υγιέστερο, ισχυρότερο μέλλον», γράφουν ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου