Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Την πλήρη ευθύνη της καταστροφής ανέλαβε η BP

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία «British Petroleum» (BP) ανακοίνωσε σήμερα πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το ατύχημα σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου και τη διαρροή, που απειλεί πλέον σοβαρά τις ακτές της Λουϊζιάνας.

Δεσμεύτηκε, επίσης, να αποζημιώσει όλους όσοι επλήγησαν από τη διαρροή αυτή.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τόνι Χέιγουορντ, δήλωσε: «Αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για τη διαρροή και θα καθαρίσουμε το πετρέλαιο και όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρουσιάσουν νόμιμες αξιώσεις για ζημιές θα τους τις δώσουμε. Θα είμαστε πολύ, πολύ δυναμικοί σε όλο αυτό».

Όσο για το ενδεχόμενο αυτή η διαρροή να προκαλέσει την επανεξέταση των σχεδίων της ΒΡ για νέες γεωτρήσεις στην αμερικανική ακτογραμμή, ο Χέιγουορντ είπε: «Μπορεί να υπάρξει ένα βιομηχανικό ζήτημα σχετικά με το τι μπορεί να ανοίξει και τι όχι. Θα ήταν παράξενο να πω ότι δεν πρέπει να επηρεάσει την επανεξέταση. Η έκβαση της επανεξέτασης πιστεύω ότι θα κριθεί από την επιτυχία με την οποία θα διαχειριστούμε αυτό το περιστατικό».

Έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος καθαρισμού

Ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» ανακοίνωσε σήμερα, ότι ο καθαρισμός της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να κοστίσει από 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν πρέπει να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα της BP σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

«Η Fitch εκτιμά ότι το κόστος του περιορισμού και του καθαρισμού του πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 2 ή 3 δισεκατομμύρια δολάρια και ίσως ακόμη περισσότερο, ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται για να σταματήσει η διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού» δήλωσε σχετικά ο Τζέφρι Γούντραφ, αναλυτής της Fitch.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου