Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Απεβίωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας

Απεβίωσε ο πρόεδρος της χώρας, ύστερα από πολύμηνη περιπέτεια της υγείας του.

Απεβίωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ουμάρου Γιάρ-Αντούα, στην Αμπούζα, αφού είχε αποσυρθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από την πολιτική σκηνή, εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων, όπως έγινε γνωστό από πηγή της προεδρίας της χώρας.

Την είδηση μεταδίδει και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Νιγηρίας, Silverbird.

Επταήμερο πένθος

Η προεδρία κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα για 7 ημέρες και ανακοίνωσε ότι ο Γιαρ' Αντούα θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πολιτεία Κατσίνα, στη βόρεια Νιγηρία, στις 2 το μεσημέρι [16:00 ώρα Ελλάδας] σήμερα Πέμπτη.

«Το έθνος τελεί σε κατάσταση σοκ. Το έθνος θρηνεί. Ο εκτελών χρέη προέδρου κήρυξε κατάσταση εθνικού πένθους για επτά ημέρες και αυτήν την περίοδο η σημαία της Νιγηρίας θα κυματίζει μεσίστια», δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας Ίμα Νιμπόρο.

Κατά κυβερνητικό στέλεχος ο πρόεδρος Γιαρ' Αντούα άφησε την τελευταία του πνοή περί τις 23:00 [ώρα Ελλάδας] στη βίλα του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γιαρ' Αντούα και τόνισε ότι θυμάται την «βαθιά προσωπική του αξιοπρέπεια και ακεραιότητα».

Ο Γιαρ' Αντούα απουσίαζε από την πολιτική σκηνή της Νιγηρίας από το Νοέμβριο, όταν μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Σαουδική Αραβία. Επέστρεψε το Φεβρουάριο, αλλά ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν ανέλαβε ξανά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Τζόναθαν ανέλαβε εκτελεστικά καθήκοντα το Φεβρουάριο και έκτοτε ισχυροποίησε την εξουσία του διορίζοντας νέα κυβέρνηση και ομάδα συμβούλων.

Ο θάνατος του Γιαρ' Αντούα εντείνει τη σεναριολογία όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές. Παραμένει ασαφές εάν ο Τζόναθαν, που κατάγεται από το Δέλτα του Νίγηρα, στο νότο, θα θέσει υποψηφιότητα, καθώς είναι άτυπα συμφωνημένο στο κυβερνών κόμμα η προεδρία να εναλλάσσεται μεταξύ πολιτικών από το νότο και από το βορρά. Την επόμενη προεδρία, έτσι, θα πρέπει να αναλάβει κάποιος από το μουσουλμανικό βορρά - από όπου καταγόταν και ο Γιαρ' Αντούα.

Η μεγαλύτερη πολιτική επιτυχία του Γιαρ'Αντούα θεωρήθηκε η επίτευξη εκεχειρίας στο Δέλτα. Το Κίνημα για την Ανεξαρτησία του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) εξήρε τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο και έκανε λόγο για πολιτικό «κενό» με το θάνατό του, που «ενδέχεται να μην αναπληρωθεί».

Ο εκτελών χρέη προέδρου στη Νιγηρία Γκούντλακ Τζόναθαν ορκίστηκε σήμερα Πέμπτη νέος πρόεδρος της χώρας, μετά το θάνατο του προέδρου Ουμάρου Γιαρ' Αντούα. Ο Τζόναθαν είναι ο πέμπτος μη στρατιωτικός πρόεδρος της Νιγηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου