Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Δεν υποχωρεί ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δηλώνει ότι «δεν θα υποχωρήσει» απέναντι στους διαδηλωτές, παρά τον βαρύ απολογισμό των συγκρούσεων. Στους 24 ανέρχονται οι νεκροί στην Μπανγκόκ από την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπχιζίτ Βετζαζίβα δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει θέμα «να υποχωρήσει» απέναντι στους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει μια συνοικία της Μπανγκόκ.

«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε και να επιτρέψουμε σε όσους παραβιάζουν το νόμο και εξοπλίζουν μαχητές να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Αμπχιζίτ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει την επιχείρησή του που άρχισε την Πέμπτη, και έχει ως στόχο να καταπνίξει και να απομονώσει τις χιλιάδες των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει μια γειτονιά στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Οι αρχές έχουν κόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και το νερό, και έχουν σταματήσει τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα των διαδηλωτών.

Αυτά τα μέτρα «είναι τα πλέον κατάλληλα και θα διατηρηθούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα», δήλωσε ο Αμπχιζίτ.

Τονίζοντας τη θλίψη του, μετά το θάνατο 24 ανθρώπων από το βράδυ της Πέμπτης, από τους οποίους οι οκτώ έχασαν τη ζωή τους σήμερα, εκτίμησε ότι ο «καλύτερος τρόπος» για να μην επιδεινωθεί αυτός ο απολογισμός είναι να «τεθεί τέρμα στην διαδήλωση».

Ο Αμπχιζίτ ανέφερε ακόμη ότι «ένοπλοι τρομοκράτες» έχουν εισχωρήσει στο κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων» και επιτέθηκαν στην αστυνομία.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 50 τραυματίστηκαν σήμερα στην Μπανγκόκ στις συγκρούσεις μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και του στρατού, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης.

Από την Πέμπτη το βράδυ που ξανάρχισαν οι συγκρούσεις συνολικά 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 187 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις ίδιες υπηρεσίες.

Από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις των «κόκκινων πουκαμίσων» στα μέσα Μαρτίου ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 54 και των τραυματιών σε άνω των 1.600.

Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις εξακολουθούσαν σήμερα να σημειώνονται στην Μπανγκόκ μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των στρατιωτών και υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατός έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αναγκάσει τους χιλιάδες διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τη μεγάλη συνοικία στο κέντρο της Μπανγκόκ στην οποία έχουν οχυρωθεί, με την παρεμπόδιση οποιουδήποτε ανεφοδιασμού τους.

Τραυματισμός φωτογράφου

Ένας φωτογράφος που εργάζεται για μια ταϊλανδέζικη καθημερινή εφημερίδα τραυματίστηκε σήμερα στα πόδια από πυροβολισμούς, ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης στην Μπανγκόκ, έγινε γνωστό από την εφημερίδα του.

Ο Τσαϊουάτ Πουμπουάνγκ, φωτογράφος της εφημερίδας The Nation, είναι ο τέταρτος δημοσιογράφος που τραυματίζεται στην Μπανγκόκ σε δύο ημέρες, μετά από δύο άλλους ταϊλανδούς ρεπόρτερ και έναν καναδό κάμεραμαν.

Ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Thomson Reuters είχε σκοτωθεί πριν από ένα μήνα. Ο Τσαϊουάτ Πουμπουάνγκ εισήχθη στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο πόδι, στο όριο του χώρου που έχει καταληφθεί από τα «κόκκινα πουκάμισα» στο κέντρο της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Βίνα Θοπκρατζάε ένας από τους αρχισυντάκτες. Έχει «τραυματιστεί σοβαρά. Η σφαίρα χτύπησε ένα κόκαλο», δήλωσε ο αδελφός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου