Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Κατά του νόμου για τη μετανάστευση της Αριζόνα, όλο και περισσότεροι

Ο νόμος της πολιτείας της Αριζόνας για τους μετανάστες συγκεντρώνει τα πυρά πολιτικών και ακτιβιστών που ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να καταργήσει έναν νόμο που από ορισμένους θεωρείται αντισυνταγματικός.

Σύμφωνα με το νόμο, οι τοπικές και οι πολιτειακές Αρχές μπορούν να ανακρίνουν τους μετανάστες αν έχουν βάσιμες υποψίες ότι βρίσκονται στη χώρα παράνομα. Επιπλέον, γίνεται πολιτειακό αδίκημα η παράνομη διαμονή στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, την Πέμπτη, στην πολιτειακή Βουλή ψηφίστηκαν αναθεωρητικές διατάξεις που επιβάλλουν στην αστυνομία μεγαλύτερους περιορισμούς κατά της χρήσης της φυλής ή της εθνικότητας. Ένας από τους εισηγητές του νόμου από τη παράταξη των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις θα διασκεδάσουν «τα ανόητα επιχειρήματα» κατά του νόμου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, έχει δηλώσει ότι οι ομοσπονδιακές Αρχές θα εξετάσουν την ισχύ του νόμου. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το βεβαρημένο πρόγραμμα του Κογκρέσου και οι εκλογές του Νοεμβρίου καθιστούν μικρή την πιθανότητα να εξεταστεί το σχέδιο μέσα στο 2010. Παραταύτα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει το νόμο «άστοχο».

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της πολιτείας υποστηρίζει ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος λόγω της αποτυχίας, όπως πιστεύει, της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το κύμα μετανάστευσης. Υπενθυμίζεται ότι η Αριζόνα συνορεύει με το Μεξικό, βασική πύλη εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ. Παρόμοια νομοθεσία εξετάζει το Κολοράντο και η Οκλαχόμα.

Εντωμεταξύ, την αντίδρασή του στη νομοθεσία της πολιτείας εξέφρασε ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού και σε επίσημο επίπεδο το ελ Σαλβαδόρ και η Νικαράγουα που ζήτησε από τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην πολιτεία.

Σε άρθρο τους οι New York Times σημειώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί για την κατάργηση του νόμου και υπογραμμίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κατ'έπανάληψη στο παρελθόν διακηρύξει ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να χαράσσουν νομοθετούν για την μεταναστευτική πολιτική γιατί αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα. Θέτει ακόμη το ερώτημα: «είναι βασική μας πεποίθηση το καλωσόρισμα και η ενσωμάτωση των νεοφερμένων;» για να απαντήσει ότι η Αριζόνα έδωσε μία απάντηση και ότι «είναι καιρός ο κ.Ομπάνα να δώσει μία άλλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου