Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ενισχύσεις από όλη τη χώρα φέρνουν τα "κόκκινα πουκάμισα"

Με τη διαμαρτυρία τους να επιμένει για έβδομη συνεχή εβδομάδα, χωρίς μάλιστα ενδείξεις υποχώρησης, οι κόκκινοι διαδηλωτές στη Ταϊλάνδη δηλώνουν τώρα ότι έρχονται ενισχύσεις από όλη τη χώρα.

«Περισσότεροι διαδηλωτές με κόκκινα πουκάμισα έρχονται από τις επαρχίες και θα μείνουν για πολύ καιρό στην πρωτεύουσα», λένε τώρα οι διαδηλωτές που αντλούν την υποστήριξή τους ακριβώς από τους κατοίκους της επαρχίας με κατώτερα οικονομικά εισοδήματα και από τους εργαζόμενους στα αστικά κέντρα,.

Οι κόκκινοι διαδηλωτές έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο της Μπανγκόκ, και μάλιστα σε ακριβή εμπορική περιοχή, και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Αμπισίτ Βετζατζίβα και τη διεξαγωγή εκλογών.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν προκαλέσει τον θάνατο 26 διαδηλωτών και ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.000.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της κυβέρνησης δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής τίποτα και οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους. Η παράταση του αδιεξόδου και τα περιστατικά βίας κάνουν πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Ξένοι παράγοντες καλούν σε διεθνή μεσολάβηση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την επίλυση της παρατεταμένης κρίσης που ήδη προκαλεί προβλήματα στην οικονομία και τον τουρισμό. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν έρθει σε επαφή και με τις δύο πλευρές, χωρίς σαφή αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση πάντως αρνείται κάθε ξένη παρέμβαση στη χώρα και μιλά για εσωτερική κατάσταση με λεπτά σημεία που ίσως να μην μπορούν να αναγνωρίσουν οι ξένοι μεσολαβητές. Επέκρινε ακόμη τις συναντήσεις των διπλωματών με τους κόκκινους διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου