Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για μείωση των εξοπλισμών ζητά ο Ερντογάν

Την ανάγκη μείωσης των αμυντικών και εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα μας.

Υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες είναι προτιμότερο να διαθέσουν "τα χρήματα αυτά σε άλλους τομείς", ενώ υποστήριξε ότι "Κάποιοι, αυτούς τους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς επωφελούνται από τις αμυντικές βιομηχανίες".

Αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια προς την κατεύθυνση της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, ενώ προέτρεψε τις χώρες - μέλη της ΕΕ να επιδείξουν "ανάλογη προσπάθεια".

"Γιατί όλα αυτά τα λεφτά για όπλα; Πού θα φθάσουμε;" διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επανέλαβε τη θέση του για "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες" υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, θα ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης "ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα".

Έθεσε θέμα κοινής αντίληψης για το Αιγαίο, λέγοντας ότι "ως πρωθυπουργός της Τουρκίας πιστεύω ότι το Αιγαίο πρέπει να μην είναι μια θάλασσα που μας χωρίζει". Συμπλήρωσε δε, ότι "αν επικρατήσει αυτή η αντίληψη το Αιγαίο θα αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης".

"Όταν συμβεί αυτό" συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν "ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα αντιμετωπίζει η μια την άλλη με καχυποψία".

Όσον αφορά τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, δήλωσε ότι "εάν πρέπει να υπερίπτανται" στο πλαίσιο ασκήσεων, δεν πρέπει να φέρουν πυραύλους". Όπως εκτίμησε, τότε "τα αεροσκάφη δεν θα είναι μαχητικά, αλλά ειρηνικά".

Σχετικά με το πολυμελές επιτελείο που τον ακολουθεί στην επίσκεψή του στην Αθήνα, δήλωσε ότι θα αποτελείται από δέκα υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες. Χαρακτήρισε τον τουρισμό ως έναν από τους σημαντικότερους τομείς συνεργασίας, καθώς αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο και για τις δύο χώρες.

Προανήγγειλε στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας, ότι "οι αρμόδιοι υπουργοί μας θα συζητήσουν σε ποια θέματα μπορούν να συνεργαστούν. Και αυτοί οι υπουργοί θα συναντώνται δύο-τρεις φορές το χρόνο. Κι εμείς ως πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συναντιόμαστε κάθε χρόνο εναλλάξ στις χώρες μας". Εξέφρασε δε,την πεποίθησή του ότι οι συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και των επιχειρηματιών, "με τις κοινές τους προσπάθειες θα συμβάλουν στην αλματώδη ανάπτυξη των σχέσεών μας".

Για την δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι παρόμοια προβλήματα είχε αντιμετωπίσει και η Τουρκία, στις αρχές της δεκαετίας του '90 καθώς και το 2001. Όπως είπε, "με αποφασιστικότητα ξεπεράσαμε αυτές τις δυσκολίες. Και η Ελλάδα θα τα ξεπεράσει".

Έστειλε δε, μήνυμα στους "Έλληνες συνταξιούχους, εργαζόμενους και νέους, ότι τέτοιες δυσκολίες ξεπερνιούνται μόνο με υπομονή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου