Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ετσι τα «γύρισε» η Αγκελα

Με διαδικασίες εξπρές η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αναπληρώσει το χρόνο που χάθηκε ώστε το συντομότερο δυνατό να μπει σε ενέργεια ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας. Μεγάλη ηττημένη των ημερών, η Αγκελα Μέρκελ.

Η αντιπολίτευση αλλά και πολύ μεγάλο μέρος των ΜΜΕ την κατηγορούν ότι όλο αυτόν τον καιρό έβαλε μπροστά τα μικροκομματικά της συμφέροντα, ενόψει των εκλογών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, λέγοντας συνεχώς «όχι». Η Α. Μέρκελ, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, έβαλε σε πολύ μεγάλο ρίσκο τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων, ενώ τα πράγματα θα ήταν πιο απλά για όλους, αν από την αρχή είχε τηρήσει μια ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε μπορεί να ζητά αυστηρές προϋποθέσεις και νέα μέτρα λιτότητας από τη χώρα μας, είναι όμως ο άνθρωπος που από την αρχή επέμενε ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς κινδυνεύει γενικότερα η σταθερότητα στην ευρωζώνη. Αν η Α. Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες έπαιξε τον ρόλο του «κακού μπάτσου», ο «καλός μπάτσος» για την Ελλάδα ήταν ο Β. Σόιμπλε.

Διαβλέποντας από την αρχή την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας, έθεσε σε λειτουργία έναν μηχανισμό, αγνοώντας την καγκελάριο, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια. Αρχικά προσπάθησε να περάσει νομοσχέδιο σχετικό μέσα σε άλλους νόμους και δεν το κατάφερε. Στην συνέχεια, οργάνωσε συνάντηση με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

Εκεί άκουσε τις αντιρρήσεις τους για τη βοήθεια, αλλά κατάφερε να αποσπάσει μια αρχική συναίνεση ώστε να προχωρήσει το νομοσχέδιο. Το επιτελείο του τις ημέρες αυτές εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία του ειδικού αυτού νομοσχεδίου, το οποίο και θα πρέπει να είναι έτσι στημένο, ώστε να αποφεύγει παγίδες, όπως η προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, την οποία ετοιμάζουν αντίπαλοι στο ευρώ.

Μόλις χθες ο Σόιμπλε κατάφερε να αποσπάσει και τη συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών. Η αλλαγή κλίματος ήταν τόσο ραγδαία -μετά την επιδείνωση της κατάστασης από τις επιθέσεις των αγορών και των κερδοσκόπων- ώστε ακόμη και ο Γκίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων, αντιλήφθηκε ότι πρέπει να σταματήσει να λέει «όχι» στην παροχή βοήθειας.

Το γεγονός αυτό προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν ακόμη και οι νεοναζί του NPD, οι οποίοι και διοργάνωσαν αποτυχημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας με συμμετοχή ελάχιστων ατόμων έξω από το ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ, με σύνθημα «Οχι λεφτά γερμανών φορολογουμένων για τους Ελληνες». Οπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις στη Γερμανία, οι αντι-διαδηλωτές ήταν δεκαπλάσιοι, με σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες».

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου