Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Πρωτοφανή μέτρα για πρωτοφανή στήριξη

Η κόκκινη γραμμή είναι η επιβίωση του έθνους και το να μη χρεοκοπήσει η χώρα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τόνισε ότι «εμείς μιλήσαμε πρώτοι για την κρίση, κρίση πολιτικής, κρίση θεσμών, κρίση αξιών που έφεραν και τη μεγάλη κρίση στην οικονομία, αλλά κανένας Έλληνας δεν μπορούσε να διανοηθεί το μέγεθος του χρέους που έκρυβε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως "από την πρώτη μέρα δίνουμε τη μια μάχη μετά την άλλη, να δημιουργήσουμε ένα κράτος υπεύθυνο". Υποστήριξε ότι τον Οκτώβρη του 2009 "δεν μας άκουγε κανείς, δεν μας πίστευε κανείς".

"Χωρίς αξιοπιστία δεν θα βρίσκαμε κατανόηση πολύ περισσότερο υποστήριξη, η μόνη πιθανή βοήθεια θα ήταν 10-20 δισ. ευρώ που στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίζαμε από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το κράτος που παραλάβαμε έχει δανειακές ανάγκες 60 δισ. ευρώ το χρόνο", επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, "πείσαμε τους εταίρους μας πως το πρόβλημα δεν είναι δικό μας. Η απόφαση της Ε.Ε. στις 25/3 ήταν καθοριστική και ιστορική και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Σκεφτείτε που θα ήμασταν σήμερα, τα προβλήματά μας χωρίς τον ευρ. μηχανισμό στήριξης θα ήταν ανυπέρβλητα" τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα βρέθηκε (και με δική της ευθύνη) στη θέση του πειραματόζωου και του αδύναμου κρίκου και πλέον σήμερα το πρόβλημα έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. "Βλέπουμε πως η φωτιά αυτή απειλεί να εξαπλωθεί, το κόστος της κατάσβεσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο αλλά μεγαλύτερο δυστυχώς θα είναι και το βάρος που θα υποστούν οι Έλληνες πολίτες. Η προσφυγή στο μηχανισμό σημαίνει πρόσθετες θυσίες που ζητούν πιστωτές και εταίροι μας για να εγγυηθούν χρηματοδότηση". Η εναλλακτική λύση θα ήταν η καταστροφή ανέφερε.

"Είμαστε αποφασιασμένοι να μην κάνουμε πίσω ούτε βήμα. Δεν είναι ευχάριστη απόφαση, αλλά είμαστε εδώ να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Αυτή είναι η ευθύνη μας και αυτήν την ευθύνη έχω ταχθεί να υπηρετώ".

Στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν η λήψη μέτρων "επί δικαίων και αδίκων" και επισήμανε πως οι θυσίες είναι μεν σκληρές αλλά και αναγκαίες. "Πολλά από τα μέτρα είναι απολύτως θεμιτά γιατί και εμείς θέλουμε να χτίσουμε μια ανταγωνιστική Ελλάδα. Αλλά πολλά από τα μέτρα είναι έκτακτα ,καλούμαστε να τα λάβουμε. Θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε ιδιαίτερα αν είχαμε χρόνο, αν ήταν οι συνθήκες ομαλές, αν δεν βρισκόμαστε μπροστά στην τεράστια οικονομική κρίση. Αυτές οι θυσίες μας δίνουν την ανάσα που χρειαζόμαστε".

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα τρίπτυχο δεσμεύσεων στο οποίο περιέλαβε την προστασία των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, την εμπέδωση της αίσθησης δικαίου και την αξιοποίηση της παρούσας κρίσης προκειμένου να αλλάξει η χώρα. "Δεν υποσχόμαστε πως θα περάσουμε εύκολα και ανώδυνα το επόμενο χρονικό διάστημα..." υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να δείξουν το καλό παράδειγμα και να παραιτηθούν από τα δώρα τους και από τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση να προχωρήσει ταχύτατα στην υλοποίηση του νέου εκλογικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου