Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Διεθνείς αντιδράσεις για τα τραγικά επεισόδια στην Αθήνα

«Οι σκέψεις μας στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Εκτεταμένες, όπως ήταν φυσικό, είναι οι αναφορές των ξένων μέσων ενημέρωσης στις ταραχές και τα επεισόδια που εκτυλίσσονται στην Αθήνα. Το βρετανικό κανάλι BBC μάλιστα μετέδιδε τις εικόνες των ταραχών ταυτόχρονα με την προεκλογική ομιλία του Γκόρντον Μπράουν.

Παρόμοιες αναφορές σε απευθείας συνδέσεις από την Αθήνα έγιναν και από τα τηλεοπτικά κανάλια σε Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι ένα βαν τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου παραδόθηκε στις φλόγες μετά από επίθεση με μολότοφ που δέχτηκε από αντεξουσιαστές.

Ρομπέι: «Οι σκέψεις μας στην Ελλάδα»...

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, δήλωσε ότι «όλες οι σκέψεις» των Ευρωπαίων είναι σήμερα στραμμένες «στα θύματα της Αθήνας» μετά από τις βιαιότητες που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, βιαιότητες οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων.

«Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Βαν Ρομπέι, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και την ανταγωνιστικότητά της», είπε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.

«Ενα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Ελλάδα τώρα, οι πρώτες μας σκέψεις σήμερα είναι στα ανθρώπινα θύματα».

Στην Ελλάδα για αλληλεγγύη

O Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιέρ Λελούς και ο Γερμανός ομόλογός του, Βέρνε Χόγιεν πρόκειται να έρθουν προσεχώς στην Αθήνα για να δηλώσουν την αλληλεγγύη των δύο χωρών τους στην Ελλάδα, κυρίως μετά τις σημερινές βίαιες διαδηλώσεις, ανακοινώθηκε από τον κ. Λελούς.

«Είχα χθες τηλεφωνική συνομιλία με το Γερμανό ομόλογό μου με τον οποίο θα πάμε μαζί στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε να βρούμε μια κοινή ημερομηνία. Ελπίζω όπως και ο Γερμανός συνάδελφός μου, πως η επίσκεψή μας θα γίνει την προσεχή εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ. Λελούς. Καταλήγοντας εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τους τρεις νεκρούς της σημερινής μεγάλης διαδήλωσης της Αθήνας.

Προτροπή Βουλγαρίας για αποφυγή της Ελλάδας

Η βουλγαρική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποφύγουν να επισκέπτονται την Ελλάδα, που σήμερα παρέλυσε από την γενική απεργία και τα βίαια επεισόδια. «Συνιστάται στους Βούλγαρους να αποφύγουν τις επισκέψεις και τα ταξίδια στην Ελλάδα για μικρό χρονικό διάστημα», σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Σόφια.

Οι βουλγαρικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη ακυρώσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις προς την Ελλάδα, αλλά τα συνοριακά φυλάκια παραμένουν ανοικτά για τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία.

Οδηγία ΠΓΔΜ για ταξίδια προς την Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συνέστησε στους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν αυτή την περίοδο τα ταξίδια και τη διαμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ».

Η προειδοποίηση αυτή του ΥΠΕΞ απευθύνεται λόγω «των τελευταίων επεισοδίων στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων και αφορά κυρίως στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, πρωτίστως στην πρωτεύουσα Αθήνα και τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, την Θεσσαλονίκη».

Στους πολίτες της ΠΓΔΜ που βρίσκονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, συνιστάται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στα κέντρα των πόλεων αυτών και σε μέρη όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλες τράπεζες και να προσέχουν τα οχήματα τους.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου