Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ε.Ε.

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άρχισε περιοδεία-αστραπή στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να επαναβεβαιώσει τους Ευρωπαίους για την αλληλεγγύη των ΗΠΑ και να τους προειδοποιήσει για τις «νέες απειλές» που πλανώνται πάνω από τη γηραιά ήπειρο.

Έπειτα από μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο Μπάιντεν εκφώνησε ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν γευματίσει με τους προέδρους της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Σήμερα η ήπειρος αντιμετωπίζει νέες, ολέθριες απειλές» όπως η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής από «καθεστώτα-παρίες που έχουν πρόσβαση στην πυραυλική τεχνολογία» και η «συνεχής απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε στην εφημερίδα International Herald Tribune. «Ολες οι χώρες στην Ευρώπη κινδυνεύουν από τις απειλές αυτές», τόνισε.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να στηρίξουν τον πόλεμο κατά της «παγκόσμιας τρομοκρατίας», κυρίως πολεμώντας τους Ταλιμπάν, την ώρα που πολλές χώρες καθυστερούν να στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε επίσης το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μαζί «να προσαρμοστούν στις προκλήσεις μιας νέας εποχής»

«Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να διευρύνουμε τις δεσμεύσεις μας ως προς την αμοιβαία διαφάνεια σε όλες τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι συμβατικές και πυρηνικές δυνάμεις και οι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, όπως η αντιπυραυλική άμυνα. Η ελπίδα μας είναι να το πράξουμε μαζί με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε ότι το Ιράν πρέπει να αποδεχτεί τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα υποστεί τις «συνέπειες' και «αυξανόμενη απομόνωση».

«Το Ιράν αντιμετωπίζει μια σαφή επιλογή, να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες ή να υποστεί νέες συνέπειες, όπως αυξανόμενη απομόνωση», δήλωσε σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Το Ιράν με το πυρηνικό του πρόγραμμα παραβίασε τις (διεθνείς) δεσμεύσεις του και απειλεί να προκαλέσει πυρηνική κούρσα στη Μέση Ανατολή», τόνισε.

Ο Μπάιντεν έκρινε «παράδοξο» να ξεκινήσει μια κούρσα των εξοπλισμών στην περιοχή αυτή, που είναι «από τις πιο ασταθείς του κόσμου», ενώ η Ευρώπη τελείωσε με τη δική της κούρσα των εξοπλισμών, μετά την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου