Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

«Ξεσκονίζουν» όλα τα πόθεν έσχες Μαντέλη - Τσουκάτου

Απόκρυψη στοιχείων του Τάσου Μαντέλη από το πόθεν έσχες διαπιστώνει η Επιτροπή Οικονομικών των κομμάτων της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών και ζητά την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου του πρώην υπουργού Μεταφορών και των οικείων του, με σκοπό να προβεί η επιτροπή της Βουλής σε ενδελεχή έλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής του κατάστασης από τότε που μπήκε στην πολιτική.

Επιπλέον η Επιτροπή αποφάσισε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική, υπενθυμίζοντας ότι στις 16 Ιουλίου του 2008 είχε αποφασισθεί να κρατηθεί ανοιχτός ο έλεγχος των δηλώσεων του κ. Μαντέλη, αλλά και του κ. Τσουκάτου με το αιτιολογικό ότι διενεργείται δικαστική έρευνα.

Τέλος, η επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών όλα τα έγγραφα, προκειμένου αυτός να ενεργήσει κατά το νόμο, αλλά και στο γενικό επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με το νόμο, εάν αποδειχθεί ότι οι κύριοι Μαντέλης και Τσουκάτος έχουν αποκρύψει ποσά έως 300.000 αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 2 ετών, ενώ για μεγαλύτερα ποσά προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τη δέσμευση λογαριασμού του κ. Μαντέλη σε ελληνική τράπεζα αποφάσισε νωρίτερα η Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Προς το παρόν δεν απαιτείται έκδοση εντάλματος σύλληψης του κ. Μαντέλη, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές καθώς κρίνουν ότι διασφαλίζεται η παρουσία του στη χώρα με την απαγόρευση εξόδου.

Να καταθέσει ο Σημίτης...

Το θέμα για το αν θα πρέπει ή όχι να έρθει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να δώσει εξηγήσεις στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη Βουλή. Χαρακτηριστικά είπε, ότι «μετά από όσα μάθαμε από τον κ. Μαντέλη και τον κ. Τσουκάτο, ο κ. Σημίτης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

Την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, ζήτησε με δήλωσή του και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από τη σήψη και να τελειώνει με τη διαφθορά όπου και αν βρίσκεται, εξέφρασε από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια. Η κυβέρνηση αυτή δεν μένει στα προσχήματα. Οι πολίτες το καταλαβαίνουν αυτό ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιχειρεί ξεκαθάρισμα

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε πλήρη διαφοροποίηση με το «χθες» της Νέας Δημοκρατίας, κατονομάζοντας μάλιστα τους κ. Παυλίδη, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στη Ρηγίλλης και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του κόμματος, δήλωσε: "Αν δεν έχετε καταλάβει,εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια νέα ΝΔ".

Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «από την σημερινή δήλωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι φανερό ότι ο ίδιος δεν σέβεται τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και έχει εκδώσει ήδη τις αποφάσεις του».

Για κατεδάφιση της παράταξης έκανε λόγο ο Αριστοτέλης Παυλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου