Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Πόλεμος και εκβιασμοί για τα φάρμακα

H σύγκρουση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στις βιομηχανίες φαρμάκων έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα “Tα Νέα”. Από τη μία πλευρά, η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση των τιμών των φαρμάκων καθώς και στην κατάργηση από τη λίστα των φαρμάκων για τα οποία δεν απαίτείται ιατρική συνταγή, με στόχο τις περικοπές σε δαπάνες φαρμάκων....

Την ίδια ώρα, οι φαρμακοβιομηχανίες αντιδορύν έντονα στις κυβερνητικές προθέσεις, απειλώντας με απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Οι βιομηχανίες θεωρούν ότι οι πτώση των τιμών μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων διεθνώς.

Έτσι, η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk αποφάσισε την απόσυρση των προϊόντων της στην Ελλάδα αντιτιθέμενη στη μείωση κατά 25% της τιμής των φαρμάκων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Πάνω από 50.000 διαβητικοί Έλληνες που χρησιμοποιούν φάρμακα της Novo Nordisk της όπως είναι η ινσουλίνη θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός αποφάσισε να αποσύρει τα φάρμακα από την ελληνική αγορά επειδή η μείωση της τιμής τους θα οδηγήσει την θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε ζημία.

Μάλιστα, η εταιρεία ανησυχεί ότι η υποχρεωτική μείωση κατά 25% της τιμής των φαρμάκων θα επηρεάσει σημαντικά και άλλες χώρες, να προχωρήσουν και εκείνες σε μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Όπως αναφέρει το BBC, η Ελλάδα με αυτό το μέτρο επιδιώκει να μειώσει το χρέος της με κάθε τρόπο αφού η ίδια και άλλες πολλές χώρες χρωστάνε δισεκατομμύρια ευρώ στους φαρμακευτικούς κολοσσούς. Το ελληνικό κράτος μόνο χρωστάει 36 εκατ. δολάρια στην Novo Nordisk.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου