Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες σε ταραχές στο Κιργιστάν

Υποστηρικτές της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο ενός σημαντικού κυβερνητικού κτιρίου, στην πόλη Ος, στα νότια της χώρας, μία ημέρα αφότου κατελήφθη από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σε μία, κατά τις αρχές, απόπειρα πραξικοπήματος. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συνεπλάκησαν χθες με την αστυνομία στην πόλη Ος πετώντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών, ενώ οι αρχές προσπάθησαν να τους απωθήσουν πυροβολώντας στον αέρα.

Οι υποστηρικτές της προσωρινής κυβέρνησης ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο του κτιρίου, όπου στεγάζεται η έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, μετά από συμπλοκές με τους "αντιφρονούντες", με αποτέλεσμα, όμως, να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν, δύο εκ των οποίων σοβαρά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Ανώτατος αξιωματούχος της προσωρινής κυβέρνησης της Ρόζα Οτουνμπάεβα δήλωσε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος της χώρας, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, βρίσκεται πίσω από τις καταλήψεις των κυβερνητικών κτιρίων στο νότο.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ που διαθέτουν στο Κιργιστάν σημαντική στρατιωτική βάση για τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα, Μπισκέκ. "Η πρεσβεία των ΗΠΑ εκφράζει ανησυχία μετά τις πληροφορίες για τις ρίψεις πυρών και άλλα βίαια επεισόδια για πολιτικούς λόγους που σημειώθηκαν στις περιοχές Ος και Τζαλαλαμπάντ", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις πλευρές να μην καταφύγουν στη βία και ελπίζουμε ότι το Κιργιστάν μπορεί να αναπτυχθεί ακολουθώντας μια ειρηνική και δημοκρατική πορεία", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου