Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Αιματηρή έκρηξη με δεκάδες θύματα

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε το Σάββατο σε πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ένωσης, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 30, περισσότεροι από όσους ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες.

Για περισσότερους από 30 νεκρούς μιλούν και οι αυτόπτες μάρτυρε, που δηλώνουν ότι σημειώθηκαν δύο διαδοχικές εκρήξεις στην κεντρική αγορά του Μογκαντίσου, Μπακαρά, κοντά στο τζαμί Αμπντάλα Σιντέγιε, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το τέμενος Αμπου Χουρέιρα, όπου την περασμένη Τρίτη ένα άτομο σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση.

Η αγορά Μπακαρά, ελέγχεται από τις δύο μεγαλύτερες ισλαμιστικές παρατάξεις την αλ Σαμπαάμπ που συνδέεται με την αλ Κάιντα και την Χέζμπουλ Ισλάμ. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από τις δύο επιθέσεις, αν και οι κάτοικοι πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ των δύο παρατάξεων. Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η σημερινή επίθεση είναι πιθανό να είχε στόχο τον ηγέτη της αλ Σαμπαάμπ, Φουάντ Μοχάμεντ Χαλάφ, καθώς το τέμενος χρησιμοποιείται συχνά από αξιωματούχους της οργάνωσης για ομιλίες.

Η Σομαλία επί χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση χάους. Ισλαμιστές εξτρεμιστές προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας, σε ένα σκηνικό ακυβερνησίας που διατηρείται από τη δεκαετία του 1990 σε αυτήν την εξαιρετικά φτωχή αφρικανική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου