Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Πιέζει τις γερμανικές τράπεζες να δανείσουν την Ελλάδα

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι "θα καλωσόριζε" τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα της χώρας της στην "διάσωση" της Ελληνικής οικονομίας.

"Θα καλωσόριζα ιδιαίτερα την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών", είπε η κα Μέρκελ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής της στην Bild am Sonntag.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν συντονίζει τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη του "πακέτου διάσωσης", δήλωσε χθες Παρασκευή τραπεζική πηγή.

Η συγκέντρωση χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα θα καταστήσει ευκολότερη για την κα Μέρκελ την παρουσίαση της Γερμανικής πρωτοβουλίας για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας εν όψει των κρατιδιακών εκλογών, σύμφωνα με αναλυτές.

Ιδιώτες έχουν δεσμευτεί να εισφέρουν 1-2 δις ευρώ για τον δανεισμό της Ελλάδας, χωρίς πάντως να έχει υπάρξει τυπική και οριστική συμφωνία, κατά την πηγή αυτή, που απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό.

Ο κ. Άκερμαν αναμίχθηκε στην προσπάθεια μετά από συζήτηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Ντόιτσε Μπανκ απέφυγε να σχολιάσει επίσημα την πρωτοβουλία--που θα είναι η πρώτη με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο αναπληρωτής Καγκελάριος Γκουίντο Βεστερβέλε είπε χθες Παρασκευή ότι αναμένει πως Ευρωπαϊκές τράπεζες θα συμβάλλουν στον δανεισμό της Ελλάδας.

Ο κ. Άκερμαν έχει αποσπάσει υποσχέσεις από μερικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ένα βιομηχανικό όμιλο, σύμφωνα με μια πηγή, που δεν κατονόμασε τις εταιρίες.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της κας Μέρκελ να επιτύχει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στα σχέδια "στήριξης" της Ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να καθυστερήσει τις πρωτοβουλίες της, κατά πηγές προσκείμενες στην Καγκελαρία.

Χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Ηandelsblatt αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να έχει το Σαββατοκύριακο συνομιλίες με τους διοικητές γερμανικών τραπεζών για να τους παροτρύνει να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος.

Ο υπουργός προβλέπεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους διοικητές των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, πιθανότατα την Κυριακή.

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Dimap τα αποτελέσματα της οποίας μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το 53% των Γερμανών είναι έτοιμο να συμφωνήσει στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν στο εγχείρημα αυτό συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου