Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ρεν: «Να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα»

Την ανάγκη να «σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα πριν εξαπλωθεί στο δάσος» επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα «πριν εξαπλωθεί στο δάσος», επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 27 χώρες της Ε.Ε. Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ακόμη ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε. παραμένει αδύναμη και εύθραυστη και πως συνεχίζει να συνοδεύεται από ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο προκαλούν οι «εντάσεις» που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η ανάπτυξη το 2010 θα φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ (έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής στις φθινοπωρινές της προβλέψεις), ενώ το 2011 θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. «Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος είναι πολύ καλό νέο για την Ε.Ε.», ανέφερε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και παρακολούθηση των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «το κοινό πρόγραμμα Ε.Ε. και ΔΝΤ με το οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που αφήνει στην Ελλάδα αρκετό χρόνο, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της» .

Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μεταρρύθμιση του κράτους» . Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω των πρόσθετων μέτρων που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, τα δύο πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα υπάρχει ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπε η Επιτροπή στις 21 Απριλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής (οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Κυριακή στις 2 Μαΐου), η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα για το 2010 θα είναι 4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 2,6% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν επίπτωση και στο δείκτη ανεργίας, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι καθώς η μεγαλύτερη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει τα δύο πρώτα χρόνια, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει και τον δείκτη απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι 12% το 2010 και 13,5% το 2011. Ωστόσο, ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά και την απασχόληση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει δειλά το 2012 και θα αυξηθεί το 2013 και το 2014.

Όσον αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι, σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε 18 μήνες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δύο επόμενα χρόνια η χώρα δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, διότι τις ανάγκες της θα καλύψουν πλήρως η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα 110 δισ. ευρώ που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες, ως ένα βαθμό θα καλυφθούν.

Εξάλλου, ερωτηθείς, αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες του ευρώ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Όλι Ρεν απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι μοναδική και ειδική περίπτωση», συμπληρώνοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έδωσε κατ' επανάληψη ψευδή στατιστικά στοιχεία. Όσον αφορά στα σενάρια στον Τύπο που έφεραν την Ισπανία να ζητάει οικονομική βοήθεια, ο Όλι Ρεν τα χαρακτήρισε υπερβολικά και τα απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η Ισπανία δεν έχει καμία ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Σλοβακίας, η οποία προβάλλει αντιρρήσεις στο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι στη Σλοβακία επίκεινται βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αμέσως μετά θα τηρήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ελλάδα

Τέλος, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, περί ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πιο αυστηρή, προληπτική παρακολούθηση των οικονομικών πολιτικών στις χώρες της ευρωζώνης και εκτός από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος», ανέφερε ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για αυτό το θέμα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου