Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Διαδηλώσεις σε 70 αμερικανικές πόλεις για την Πρωτομαγιά

Ηχηρές συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, 1 Μαΐου, σε 70 αμερικανικές πόλεις, με τους διαδηλωτές να επικεντρώνονται στον αμφιλεγόμενο νόμο της Αριζόνα, βάσει του οποίου η αστυνομία εντέλλεται να σταματά και να ελέγχει οποιονδήποτε υποπτεύεται ότι είναι μετανάστης, χωρίς άδεια παραμονής.

Οι κινητοποιήσεις προστίθενται στον τεράστιο σάλο που έχει προκαλέσει το νομοθέτημα στη νοτιοδυτική αμερικανική πολιτεία, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό. Ήδη έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις με στόχο να αποτραπεί η εφαρμογή του νομοθετήματος, ενώ η συμμαχία οργανώσεων μεταναστών και οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του μέτρου.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι ο νόμος αυτός είναι σε λάθος κατεύθυνση, και έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει εάν παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας.

Πολλοί πολιτικοί έχουν καλέσει να υπάρξει μποϊκοτάζ σε βάρος της πολιτείας, ειδικά στην Καλιφόρνια. Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να λάβει χώρα στο Λος Άντζελες, όπου η διαδήλωση για την Πρωτομαγιά εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει πάνω από 100.000 πολίτες.

Οι διοργανωτές εκτίμησαν ότι η αντίδραση θα είναι παρόμοια με εκείνη που είχε σημειωθεί πριν τέσσερα χρόνια, όταν νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο καθιστούσε τη λαθρομετανάστευση σε κακούργημα.

Σήμερα στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ζουν 12 εκατ. μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής. Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα κατέδειξαν ότι το 64% των ψηφοφόρων στην Αριζόνα τάσσονται υπέρ του νομοθετήματος σε εθνικό επίπεδο, το 51% των πολιτών φέρεται να το υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου