Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΔΕΗ: κέρδη 257,5 εκατ. με μειωμένη ζήτηση

Υψηλή κερδοφορία, αλλά μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού και απώλεια μεριδίων στην εμπορική κατανάλωση, καταγράφεται στα αποτελέσματα τριμήνου της ΔΕΗ.

Η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε 257,5 εκατομμύρια ευρώ (+4,4 %), ενώ ο κύκλος εργασιών σε 1.491,2 εκατομμύρια, έναντι 1.527 εκατομμυρίων (-2,3%). Τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, με δηλώσεις του εκφράζει σκεπτικισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης και πέρα από το 2010. Την υψηλή κερδοφορία την αποδίδει στη μειωμένη χρήση μονάδων φυσικού αερίου και πετρελαίου, που περιόρισαν σημαντικά τις δαπάνες αγοράς καυσίμων, και στην αυξημένη παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά. Ωστόσο, στα αποτελέσματα της ΔΕΗ γίνονται εμφανείς οι επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και η αναδιάρθρωση στην εγχώρια αγορά με την είσοδο εναλλακτικών προμηθευτών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ήταν το τρίμηνο μειωμένα κατά 3,7% σε σχέση με το τρίμηνο του 2009 (1.353,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1.405,7 εκατομμυρίων). Επίσης ανά κατηγορία καταναλωτών η μείωση των πωλήσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

* 2,6% στη βιομηχανική χρήση,

* 2,4% στη γεωργική χρήση,

* 2,6% στην οικιακή χρήση και

* 8% στην εμπορική χρήση.

Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή που ενδιαφέρει κυρίως τη ΔΕΗ. Λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόζει, κατά δεκάδες εμπορικά καταστήματα, αλυσίδες, πρατήρια κ.λπ. απευθύνονται στους εναλλακτικούς προμηθευτές, οι οποίοι προσφέρουν εκπτώσεις έως και 20% επί των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ηδη η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ αναδιάρθρωση των τιμολογίων, με μείωση των εμπορικών, η οποία όμως πρέπει να αντισταθμιστεί με αυξήσεις στα επιδοτούμενα (κυρίως οικιακά) τιμολόγια, γεγονός που απαγορεύει μέχρι στιγμής να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΔΕΗ.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου