Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Στις ακτές των ΗΠΑ έφτασε η γιγάντια πετρελαιοκηλίδα από την πλατφόρμα της ΒP

Η πετρελαιοκηλίδα από τη βυθισμένη πλατφόρμα της ΒP στον Κόλπο του Μεξικού έφτασε την Παρασκευή στις ακτές της Λουιζιάνας και λόγω της παλίρροιας και των ισχυρών ανέμων απειλεί να εισχωρήσει βαθιά στο δέλτα του του Μισισιπή, του μεγαλύτερου ποταμού των ΗΠΑ.

«Τρομακτική» χαρακτήρισε την κατάσταση εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, καθώς η κηλίδα απειλεί να προκαλέσει μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σκάφη της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού αναπτύσσουν πλωτά φράγματα για να προστατεύσουν τις ακτές και η πολεμική αεροπορία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την ιριδίζουσα κηλίδα με χημικά απορρύπανσης.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντέιβιντ Αξελροντ ανακοίνωσε ότι μέχρι να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος στον Κόλπο του Μεξικού, η κυβέρνηση παγώνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέες υπεράκτιες πλατφόρμες.

Λίγο έξω από τις ακτές της Λουιζιάνας, το πετρέλαιο απειλεί εκατοντάδες είδη ψαριών, ενυδρίδες πελεκάνους και άλλα θαλασσοπούλια, καθώς και ένα από τα πλουσιότερα αλιευτικά πεδία οστράκων του κόσμου. Η ισχυρή παλίρροια και οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή θα μπορούσαν να σπρώξουν το παχύρρευστο, τοξικό υλικό μέσα στους βαλτότοπους του δέλτα του Μισισιπή.

«Έχω τρομάξει. Είναι πολύ, πολύ μεγάλη. Και οι προσπάθειες που θα απαιτηθούν &#x5B...&#x5D είναι απίστευτες» δήλωσε στο AP ο Ντέιβιντ Κένεντι της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Σχεδόν 800.000 λίτρα ακατέργαστου πετρελαίου -ποσότητα πενταπλάσια από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αναβλύζουν κάθε μέρα που περνάει από τον πυθμένα του Κόλπου, σε βάθος 1.500 μέτρων, εκεί όπου βρισκόταν η εξέδρα άντλησης Deep Horizon. H πλατφόρμα βυθίστηκε δύο ημέρες μετά την ανεξήγητη έκρηξη που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου και προκάλεσε το θάνατο 11 εργατών.

Η βρετανική BP, η οποία μίσθωνε την πλατφόρμα από την αμερικανική Transocean, εκτιμά ότι θα περάσουν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι τα ρομποτικά βαθυσκάφη να μπορέσουν να σταματήσουν τη διαρροή από τον πυθμένα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει «κάθε διαθέσιμο μέσο», αλλά η BP θα κληθεί να καλύψει το κόστος, το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου