Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Στο «σκαμνί» της αμερικανικής Γερουσίας Moody's και S&P

Κατηγορίες για ανάρμοστη επιρροή από επενδυτικές τράπεζες επέρριψε η αμερικανική Γερουσία στους δύο μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τη Moody’s και τη Standard & Poor’s.

Με ένα πόρισμα-καταπέλτη, η αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας επισήμανε ότι οι δύο οίκοι επηρεάζονταν στην αξιολόγηση των επενδυτικών προϊόντων που πωλούσαν οι τράπεζες, από τη σχέση που είχαν αναπτύξει μαζί τους. Η σχέση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για τους οίκους, οι οποίοι έπαιρναν από τις τράπεζες αμοιβή για την αξιολόγηση των προϊόντων τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, o επικεφαλής της Επιτροπής, Carl Levin, τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης επέτρεψαν στη Wall Street να επηρεάσει την ανάλυση, την ανεξαρτησία και τη φήμη αξιοπιστίας τους.

«Ελπίζω ότι το πόρισμα θα επηρεάσει θετικά την επικείμενη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση Obama θέτει σε νέα βάση την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Levin.

Η κρίση προκλήθηκε από την κατάρρευση των σύνθετων επενδυτικών προϊόντων και των ομολόγων που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι αμερικανικές τράπεζες.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας λογιστικός και καθαρά θεωρητικός πλούτος, ή όπως ονομάζεται στη γλώσσα των οικονομολόγων, ένας μοχλευμένος (leveraged) πλούτος συνολικού ύψους 63 τρισ. δολαρίων.

Εκτιμάται ότι η Moody's και η Standard & Poor's στη διετία 2006-2007 αξιολόγησαν περισσότερα από 10.000 τέτοια προϊόντα των επενδυτικών τραπεζών, ενώ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο προχώρησαν στην υποβάθμιση της αξιολόγησης για χιλιάδες από αυτά.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου