Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Οπλα στη Βενεζουέλα πουλάει η Ρωσία

Η Ρωσία προτίθεται να πουλήσει οπλικά συστήματα αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,71 δισ. ευρώ), ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αμέσως μόλις επέστρεψε από επίσημη επίσκεψη στη Βενεζουέλα.

Ο Πούτιν είπε τα νέα σε χθεσινή συνάντησή του με αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του. Οι προμήθειες της Βενεζουέλας αφορούν κυρίως άρματα μάχης Τ-72, καθώς και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300. Ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες στο Καράκας και η ατζέντα των συζητήσεών τους επισήμως περιλάμβανε ζητήματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς των πετροχημικών, της πυρηνικής ενέργειας και της άμυνας, όμως συμφωνίες προμήθειας ρωσικού πολεμικού υλικού από τη Βενεζουέλα δεν υπογράφτηκαν.

Η Ρωσία έχει πουλήσει τα τελευταία χρόνια στη Βενεζουέλα αμυντικό υλικό αξίας πάνω από 4 δισ. δολάρια (2,97 δισ. ευρώ), από Καλάσνικοφ μέχρι μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις συγκεκριμένες διμερείς συναλλαγές. Ο ίδιος ο Τσάβες αιτιολογεί αυτά τα προγράμματα εξοπλισμών ως αμυντικές προετοιμασίες εν όψει της αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη γειτονική Κολομβία.

(Πηγές: Associated Press, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου