Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Παρέμβαση Δ.Ι.Σ. για τα θρησκευτικά σύμβολα στις δικαστικές αίθουσες

Παρέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αφορμή τα δημοσιεύματα κατά τα οποία κατετέθη αίτηση ακυρώσεως στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας σχετικά με την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στις αίθουσες των Δικαστηρίων, αποφάσισε να ασκήσει παρέμβαση κατά την ένδικη διαδικασία και έδωσε εντολή στον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου να αντιμετωπίσει το θέμα νομικώς.

Παραλλήλα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές θα μελετήσει το θέμα ευρύτερα για να παρουσιαστούν, όπως σημειώνεται, «η θεολογική αξία των θρησκευτικών συμβόλων που νοηματοδοτούν τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και την αξία της ετερότητος, και επί πλέον τον σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, σύμφωνα άλλωστε και με την συνθήκη της Λισαβώνος».

Υπενθυμίζεται ότι η στις 18 Ιανουαρίου 2010 η διοίκηση του Δ. Εφετείου Θεσσαλονίκης απέρριψε αίτημα τριών δικηγόρων για αφαίρεση των εικόνων και κάθε θρησκευτικού συμβόλου από τις αίθουσες των δικαστηρίων καθώς όπως υποστήριζαν η παρουσία τους αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων.

Το Εφετείο έκρινε ότι μόνη αρμόδια για το θέμα είναι η Πολιτεία, καθώς πρόκειται για ευαίσθητο θέμα που συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου