Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Έκθεση «κόλαφος» για τις δολοφονίες Παλαιστινίων

Πόρισμα έρευνας του ισραηλινού στρατού καυτηριάζει τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων στρατιωτικών για τις συνθήκες θανάτου, τον περασμένο μήνα, τεσσάρων Παλαιστινίων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης.

Στο πρώτο επεισόδιο, στις 20 Μαρτίου στην κοινότητα Ιράκ Μπουλίν, κοντά στη Νάμπλους, η έκθεση τονίζει πως Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν βόμβες Μολότοφ και πέτρες στους στρατιώτες.

Ένας από αυτούς, που κατέβηκε από το όχημά του που δέχθηκε επίθεση, υποστήριξε πως έβαλε κατά των διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ. Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι έπεσαν αμέσως νεκροί.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αποδεικνύουν πως οι «στασιαστές εμφανώς επλήγησαν από πραγματικές σφαίρες».

Στο δεύτερο επεισόδιο, την επομένη, στην κοινότητα Αουάρτα, οι ισραηλινές δυνάμεις «εκτελούσαν επιχείρηση ελέγχου δύο Παλαιστινίων, όταν ένας από τους υπόπτους άρχισε να κινείται ύποπτα και επιτέθηκε εναντίον των στρατιωτών με ένα μπουκάλι».

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας από τους στρατιώτες «έκρινε πως η ζωή του διέτρεχε κίνδυνο και άνοιξε πυρ εναντίον του Παλαιστινίου». «Ο δεύτερος ύποπτος, που βρισκόταν σε απόσταση ολίγων μέτρων, ύψωσε το χέρι, που κρατούσε ένα κοφτερό αντικείμενο, γεγονός που εξέλαβε ο στρατιώτης ως πρόθεση να του επιτεθεί. Τότε άνοιξε πυρ και σκότωσε τον Παλαιστίνιο».

Στην έκθεση συμπεραίνεται πως οι στρατιώτες «όφειλαν να δράσουν με πιο επαγγελματικό τρόπο και να αποφύγουν να ανοίξουν πυρ».

Στο ανακοινωθέν του στρατού δεν προστίθεται ποιες πρόκειται να είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στους στρατιώτες.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου