Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Το αλκοόλ προστατεύει από το εγκεφαλικό, αρκεί να μην καπνίζεις

Η λογική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά μόνο αν δεν το απολαμβάνετε με ένα τσιγάρο την ίδια στιγμή, λέει μία έρευνα. Η μελέτη που έγινε σε πάνω από 20.000 άνθρωπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι οι μη καπνιστές που έπιναν μέτριες ποσότητες είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από αυτούς που δεν έπιναν, αρκεί να μην κάπνιζαν συγχρόνως. Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, εξέτασε 22.254 ανθρώπους σε 12 χρόνια, στους 900 από τους οποίους σημειώθηκαν εγκεφαλικά επεισόδια.

Όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ - ένα ή δύο μικρά ποτήρια κρασί την ημέρα για μια γυναίκα και λίγο περισσότερο για έναν άνδρα - παρατήρησαν 37% μείωση του κινδύνου ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Μόνο που αυτό ίσχυε αν δεν κάπνιζαν συγχρόνως.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου γιατί αυξάνει την αρτηριακή πίεση, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου