Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Το τεστ που σώζει από βιοψίες στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς

ΣΙΚΑΓΟ. Μια γονιδιακή εξέταση που πραγματοποιείται με ένα απλό τεστ αίματος φαίνεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με τη βιοψία σε ό,τι αφορά την ανίχνευση τυχόν απόρριψης του μοσχεύματος ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανέφεραν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης σχετικά με τις Μεταμοσχεύσεις Καρδιάς και Πνευμόνων στο Σικάγο ότι το απλό τεστ αίματος που ονομάζεται ΑlloΜap και το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία ΧDx Ιnc μπορεί να γλιτώσει τους ασθενείς με καρδιακό μόσχευμα από τις βιοψίες. Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό καθώς η όλη διαδικασία που διενεργείται συχνά στους συγκεκριμένους ασθενείς προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν εμφανίζεται απόρριψη του μοσχεύματος συνδέεται με ταλαιπωρία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των καρδιακών βαλβίδων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, αφού αποδεικνύεται ότι μπορούμε πλέον να μειώσουμε τον αριθμό των βιοψιών» σημείωσε η δρ Χάνα Βαλεντάιν, η οποία ηγήθηκε μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τεστ. Σήμερα οι ασθενείς που φέρουν καρδιακό μόσχευμα υποβάλλονται στην αποκαλούμενη ενδομυοκαρδιακή βιοψία, κατά την οποία οι γιατροί εισάγουν ένα ειδικό σωληνάκι σε φλέβα του λαιμού και το οδηγούν ως την καρδιά προκειμένου να συλλεγούν και να εξεταστούν μικρά κομμάτια καρδιακού ιστού. Συνήθως μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη μεταμόσχευση οι ασθενείς υποβάλλονται σε 15-20 βιοψίες και έπειτα από αυτό το διάστημα σε δύο ως τέσσερις ετησίως.

Τώρα το τεστ ΑlloΜap φάνηκε να δίνει εξίσου καλά αποτελέσματα με τη βιοψία στο πλαίσιο της μελέτης των ειδικών του Στάνφορντ, η οποία περιέλαβε 600 ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε βιοψία ενώ οι υπόλοιποι σε ηχοκαρδιογράφημα καθώς και στο τεστ αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου