Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις για τον "Καλλικράτη"

Συντονισμένα πυρά κατά της κυβέρνησης στο έκτακτο συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, για το σχέδιο "Καλλικράτης" το οποίο προβλέπει ριζικές αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχώνευση δήμων σε 333 ή σε 343, κατάργηση των νομαρχιών, θεσμοθέτηση 13 αιρετών περιφερειαρχών, πενταετή θητεία των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διενέργεια εκλογών, από το 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Για πολιτικό κόλπο ως προς την συνταγματικότητα, από την πλευρά της κυβέρνησης, σχετικά με τις αρμοδιότητες και τους πόρους του Σχεδίου "Καλλικράτης" έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης.

Στην ομιλία του από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι, υπάρχουν προβλήματα, ασάφειες και ελλείψεις στο νομοσχέδιο, καθώς όπως είπε, από τις 52 παρατηρήσεις που έκανε η ΚΕΔΚΕ, μόνον οι πέντε έγιναν αποδεκτές.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών σε διάλογο προκειμένου, όπως είπε, να βρεθεί η χρυσή τομή και τόνισε ότι, αν μείνει το νομοσχέδιο ως έχει η κυβέρνηση μάλλον θα προχωρήσει μόνη της.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για έλλειψη διαλόγου και πρόσθεσε ότι, χωρίς επιχειρησιακό πρόγραμμα εφαρμογής του Καλλικράτη και πόρους το Σχέδιο δεν προχωράει.

Σχετικά με τις συνενώσεις στην Αττική, ο κ. Καλογερόπουλος είπε ότι, υπάρχουν προβλήματα στα βόρεια του νομού και στα Μεσόγεια.

Την ανάγκη ύπαρξης σαφούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων της, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι, "οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση δε θα πληρώσουν το ... μάρμαρο του «Καλλικράτη».

"Η ΕΝΑΕ θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων και θα αγωνιστεί για να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους, ζητώντας ξεκάθαρες εγγυήσεις από την Κυβέρνηση", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.

"Τόσο καιρό περιμέναμε να δούμε τον ``Καλλικράτη`` να παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα είδαμε μόνο τα οστά. Η σάρκα έλειπε".

Με αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος τοποθετήθηκε σχετικά με το προσχέδιο νόμου του "Καλλικράτη", υποστηρίζοντας ότι ο "Καλλικράτης" που παρουσιάστηκε ως προς τα ζητήματα του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης δεν δίνει λύσεις, αντίθετα φέρνει παράλυση, καθώς "η οικονομική προίκα του νέου θεσμού των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων είναι ανεπαρκής αλλά και αβέβαιη ως προς την είσπραξή της".

«Στο πλαίσιο του προεκλογικού μας προγράμματος και με συνέπεια παρουσιάσαμε χτες το σχέδιο "Καλλικράτης", που είναι πολύ μεγάλο άλμα για την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με εν λόγω σχέδι που παρουσιάστηκε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με το σχέδιο αυτό, η εξοικονόμηση πόρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και εγκαθιστά πρωτοφανή διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει "κύμα απολύσεων" στο χώρο των ΟΤΑ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους δεν τίθεται κανένα ζήτημα και συμπλήρωσε ότι «οι υπόλοιπες συμβάσεις θα κριθούν ως προς τη χρησιμότητά τους». Επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο για τον "Καλλικράτη" «γίνεται πολύ μεγάλη εξοικονόμηση των δημοσίων χρημάτων και εξορθολογισμός των δαπανών» και ότι «επιτέλους θα σταματήσει αυτή η πελατειακή σχέση που, ειδικά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, έβρισκε πολύ μεγάλη άνθηση».

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε άμεση συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά η ΝΔ. Για προσπάθεια ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρ. Ζώης δήλωσε ότι η διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας είναι αναγκαιότητα που η ΝΔ είχε επισημάνει και δρομολογήσει και παραμένει όραμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,"αλλά δεν θα επιτρέψουμε να απαξιωθεί".

Σύμφωνα με το ΚΚΕ η κυβέρνηση με το σχέδιο "Καλλικράτης" ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Ο "Καλλικράτης", υποστηρίζει ο ΣΥΝ "δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της".

Κριτική και από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, καθώς το Σχέδιο προβλέπει άμεσα υποχρεωτικές μετατάξεις.

Το σχέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ, που ξεκινά στις 10 το πρωί της Πέμπτης, στην Αθήνα, όπου χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης.

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις από εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει, από εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης, η παρουσίαση του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ερωτηθείς για τον «Καλλικράτη» δήλωσε: «Το σχέδιο Ραγκούση μοιάζει με αρχαία τραγωδία. Αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη εννοούσε και… "Πράσινο Καλλικράτη"».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προανήγγειλε συνολικές αντιδράσεις μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που είναι προγραμματισμένο για τις 3 Μαΐου.

«Η τράπουλα ήταν σημαδεμένη. Ο "Καλλικράτης" έγινε Προκρούστης και μεγάλος χαμένος είναι ο πολίτης, στον οποίο, στο μέλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση θα προσφέρει λιγότερες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης προσανατολίζονται οι δήμαρχοι Ασσήρου, Μυγδονίας και Λαχανά, που αντιδρούν στη συνένωσή τους με άλλους δήμους. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Πρώτο ενδεχόμενο θα είναι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ», ανέφερε ο δήμαρχος Λαχανά, Παντελής Πάσχος.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας, μετά την ανακοίνωση της συνένωσης με τον δήμο Ελευθερίου Κορδελιού κάνει λόγο για «ανισότητες, παρεμβάσεις, ακόμη και σκοπιμότητες».

Athina 9,84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου