Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ νοσηλεύεται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Ο 89χρονος άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΔΟΕ εισήχθη στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα και η πρόγνωση είναι αρνητική.

«Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ εισήχθη στο νοσοκομείο Quiron της Βαρκελώνης με οξεία στεφανιαία ανεπάρκεια. Βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η πρόγνωση είναι πολύ αρνητική» αναφέρεται σε ανακοίνωση του διευθυντή του νοσοκομείου Ραφαέλ Εστεμπάν.

Ο Σάμαρανκ, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος της ΔΟΕ το διάστημα 1980-2001, αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια αρκετά προβλήματα υγείας, που άρχισαν το 2001 από τη Μόσχα και το συνέδριο στη ρωσική πρωτεύουσα, το οποίο ανέδειξε διάδοχο του τον Ζακ Ρογκ.

Εξαιτίας της κόπωσης από το συνέδριο εκείνο αναγκάστηκε να εισαχθεί για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Λωζάνης. Ακολούθησε τον ίδιο χρόνο και νέα νοσηλεία του στη Βαρκελώνη εξαιτίας επιπλοκών αρτηριακής υπέρτασης, ενώ το 2007 νοσηλεύτηκε και πάλι σε νοσοκομείο της Μαδρίτης.

Με 21 χρόνια θητείας στην κεφαλή της ΔΟΕ, παραμένει ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρός της, αφού μόνο ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν έμεινε μεγαλύτερο διάστημα στην ίδια θέση (1896-1925).

Το 1991 τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος του απένειμε τον τίτλο του Μαρκήσιου για την ενασχόλησή του με το Ολυμπιακό Κίνημα και τη βοήθεια που παρείχε για τη διοργάνωση από τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Γόνος πλούσιας καταλανικής οικογένειας, έκανε δύο παιδιά με τη σύζυγό του, Μαρία Τερέζε Σάλισακς-Ρόουι (απεβίωσε το 2000), τη Μαρία Τερέζε και τον Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ, ο οποίος έχει εκλεγεί μέλος της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2001.

TaNea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου