Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Μήνυμα ΗΠΑ σε Ιράν και Β. Κορέα

Όλες οι προοπτικές στο τραπέζι για χώρες όπως το Ιράν ή η Β. Κορέα δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ με αφορμή το νέο δόγμα για τα πυρηνικά.

Το νέο δόγμα των ΗΠΑ για τα πυρηνικά καθιστά σαφές σε χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα ότι όλες οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι στην περίπτωση που θα χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

«Το NPR περιέχει ένα ισχυρό μήνυμα για τις δύο χώρες, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο κ. Γκέιτς σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη δημοσιοποίηση του νέου δόγματος για τα πυρηνικά των ΗΠΑ.

«Δεν συμπεριλαμβάνουμε κράτη, όπως είναι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα που δεν συνάδουν με τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών και βασικά πρέπει να τονίσω ότι όλες οι προοπτικές υπάρχουν στο τραπέζι, όταν αναφερόμαστε σε χώρες που ανήκουν σ αυτήν την κατηγορία», ανέφερε ο κ. Γκέιτς που στη συνέχεια επισήμανε:

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια «σκληρή» απάντηση, με τη χρήση συμβατικών όπλων, εάν έρθουν αντιμέτωπες με επιθέσεις χημικές ή βιολογικές».

«Για να γίνω κατανοητός -κατέληξε ο κ. Γκέιτς- το μήνυμα που απευθύνουμε στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα είναι το ακόλουθο : Εάν αποφασίσετε να σεβαστείτε τους κανόνες του παιχνιδιού, εάν συμπράξετε και εσείς με τη διεθνή κοινότητα, τότε θα σεβαστούμε ορισμένες υποχρεώσεις προς εσάς. Αλλά εάν δεν σεβαστείτε τους κανόνες, εάν διαδίδετε τα πυρηνικά», τότε θα αντιμετωπίσετε μια «κατάλληλη» απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου