Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η παράταξη του Μοράλες νικήτρια στις βολιβιανές εκλογές

Το κόμμα του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, το MAS (Movimiento al Socialismo, Κίνημα προς το Σοσιαλισμό) κέρδισε στις πέντε από τις εννέα επαρχίες στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση διατήρησε την εξουσία σε τρεις άλλες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προσωρινά αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών στις οποίες αναμενόταν επίσης να αναδειχθούν 337 δήμαρχοι.

Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι επί του συνόλου των 10 εκατ. κατοίκων της Βολιβίας προσήλθαν στις κάλπες για τις εκλογές, που θεωρούνταν κρίσιμες για την συντηρητική αντιπολίτευση, που επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην «απολυταρχική διακυβέρνηση» του αριστερού Μοράλες.

Το MAS κέρδισε στη Λα Πας, στο Ορούρο, στην Κοτσαμπάμπα, στο Ποτοσί και στην Τσουκουισάκα. Στην επαρχία Πάντο, η αντιπολίτευση συγκέντρωνε το 49,6% των ψήφων έναντι 48,8% του MAS, ωστόσο ο Μοράλες εκτίμησε ότι η παράταξή του θα κερδίσει.

Η αντιπολίτευση, κατά εκτιμήσεις του εγχώριου τηλεοπτικού δικτύου Unitel, κέρδισε στις επαρχίες Σάντα Κρους, Μπένι και Ταρίχα. Οι αρχές στις τρεις αυτές επαρχίες αντιτίθενται σθεναρά στην κυβέρνηση του προέδρου Μοράλες.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας είχε δηλώσει τις τελευταίες δυο εβδομάδες ότι η παράταξή του είχε στόχο τη νίκη στις επτά από τις εννιά επαρχίες της χώρας.

Τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν περάσουν περίπου δεκαπέντε ημέρες.

Ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία του κράτους αυτού της Λατινικής Αμερικής, επανεξελέγη στο θώκο την 6η Δεκεμβρίου, με 64% των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου