Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

"Ενσυνείδητη και δόλια" η πολιτική εντολή για το Βατοπέδι

«Ενσυνείδητη και δόλια» χαρακτηρίζουν την πολιτική εντολή, που όπως υποστηρίζουν, υπήρξε για την κατάργηση της δίκης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, για την ιδιοκτησία της Βιστωνίδας, πέντε βουλευτές του ΠαΣοΚ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι βουλευτές με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη, αναφέρουν ότι όποιος έδωσε εντολή για κατάργηση της δίκης, διέπραξε κακούργημα σε βάρος του δημοσίου, με άμεσο δόλο.

Ο Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις του τελευταίου τριημέρου σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου επανέλαβε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει, όπως τόνισε, τα όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία.

Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμάται η ζημία που προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο η ανταλλαγή με τη Μονή Βατοπεδίου της έκτασης στη λίμνη Βιστωνίδα, όπως αναφέρει τη Δευτέρα σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το Δημόσιο ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή κατά του ηγούμενου Εφραίμ.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, τα 17 χρυσά συμβόλαια που υπέγραψε η Μονή με το ελληνικό Δημόσιο μέσα σε 35 μέρες, 17 Απριλίου έως 21 Μαΐου του 2008, απέφεραν κέρδος στον Εφραίμ πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτό το ποσό εκτιμάται η αξία των εκτάσεων-φιλέτα που πέρασαν στην κυριότητα της Μονής. Συγκεκριμένα η αξία του νερού της λίμνης Βιστωνίδας, καθώς μόνο αυτό αντάλλαξε σε εκείνη την περιοχή, εκτιμάται στα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Η αντικειμενική αξία των εκτάσεων που της δόθηκαν σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ανατολική Αττική και το Ολυμπιακό ακίνητο, φτάνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πραγματική η εμπορική τους αξία ξεπερνά το 1,5 δισ.

Την ίδια ώρα, σε αγωγή εναντίον του Εφραίμ προσανατολίζεται το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με την οποία θα διεκδικήσει την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

Οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό είναι να ακολουθηθεί η ακριβώς αντίστροφη διαδικασία από αυτή που οδήγησε τα πράγματα στο σημερινό σημείο.

Δηλαδή ανάκληση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και δικαστική διεκδίκηση της κυριότητας της λίμνης. Πάντως η Μονή είναι έτοιμη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να απαντήσει επίσης δικαστικά, ενώ το Βατοπέδι δεν επιβεβαιώνει ότι ανοίγουν οι τραπεζικές θυρίδες του Εφραίμ και του Βατοπεδίου.

Εξάλλου, βρέθηκε ο φάκελος του πρωτοδικείου Κομοτηνής που περιείχε τη γνωμοδότηση του παρέδρου του νομικού συμβουλίου του Κράτους Διονύση Χειμώνα, που από το 2004 είχε απορρίψει κάθε περίπτωση να παραχωρηθεί η λίμνη Βιστωνίδα.

Αποστάσεις εξακολουθεί να τηρεί από την υπόθεση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λέγοντας ότι η ελλαδική εκκλησία δεν έχει λόγο για τα τεκταινόμενα στο Άγιο Όρος.

Αντίθετα, επίθεση εναντίον του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου εξαπέλυσε ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Τον κάλεσε όπως και το ηγουμενο-συμβούλιο της Μονής Βατοπεδίου να επιστρέψουν όσα έχουν πάρει «εκτός της λελογισμένης τιμής».

Σε δηλώσεις του καταδίκασε τις δοσοληψίες της Μονής και ανέφερε πως δεν είναι ντροπή, «μάλλον είναι προς τιμή τους να επιστρέψουν όσα έχουν πάρει εκτός της λελογισμένης τιμής».

Ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι «η Εκκλησία δεν θέλει χρήματα να στοιβάζει στις τράπεζες ή να λέει ότι είναι πλούσια».

Και ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Έκανε λόγο για πρόκληση και χαρακτήρισε λάθος μοναχοί να έχουν περιουσία και να τη γράφουν στη Μονή, την ώρα που τα φυσικά τους αδέλφια μπορεί να πεινάνε.

Athina 9,84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου