Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει τη Γερμανία για μπλοκάρισμα της οδηγίας κατά των διακρίσεων

Εκστρατεία υπέρ της υιοθέτησης από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας Κατά των Διακρίσεων ξεκίνησε η Διεθνής Αμνηστία μέσω του γραφείου της στις Βρυξέλλες, εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις (EPSCO) στις 7 Ιουνίου 2010.

Διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, την αναπηρία, την ηλικία, ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, απαγορεύει η ευρωπαϊκή οδηγία Κατά των Διακρίσεων, την οποία επίμονα μπλοκάρει η γερμανική κυβέρνηση.
Μέσω της εκστρατείας της η οργάνωση επικρίνει κυρίως την κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία μέχρι τώρα έχει επίμονα μπλοκάρει την υιοθέτηση της οδηγίας, παρά το ότι το θέμα είχε τεθεί σε προτεραιότητα από την προηγούμενη (σουηδική) ευρωπαϊκή προεδρία και επανατέθηκε και από την τρέχουσα ισπανική.

Κείμενο-πρόταση για μια νέα οδηγία που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2008, στοχεύει να θέσει σε εφαρμογή την αρχή της ίσης μεταχείρισης για όλους τους κατοίκους της Ε.Ε. πέρα από τον χώρο της εργασίας, συμπληρώνοντας βασικά κενά στο τρέχον νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. κατά των διακρίσεων. Απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλεια, οι υπηρεσίες υγείας, η εκπαίδευση και η στέγαση.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προβάλει το επιχείρημα ότι η υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων έχει υπάρξει αναποτελεσματική και ότι δεν υπάρχει νομική βάση προκειμένου η Ε.Ε. να ενεργήσει σε κάποιους από τους τομείς που καλύπτει η οδηγία. Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν ευσταθεί, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία. Ανεξάρτητες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπάρχουσα οδηγία της Ε.Ε. για τη Φυλετική Ισότητα έχει βελτιώσει την προστασία από τις φυλετικές διακρίσεις σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Το άρθρο 19 της Συνθήκης της Λισαβόνας, επίσης, δίνει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. σαφή εντολή να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνει και ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.amnesty-actie.nl/eupetition/

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου