Σάββατο 24 Απριλίου 2010

«Ενοχο» γονίδιο για την πρόωρη εκσπερμάτιση

ΛΟΝΔΙΝΟ Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συχνή ανδρική σεξουαλική διαταραχή η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει τη ζωή του 20%-30% των ανδρών. Ως σήμερα οι περισσότεροι ειδικοί συνέδεαν το πρόβλημα με ψυχολογικά αίτια, ωστόσο τώρα ερευνητές από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αναφέρουν ότι πιθανότατα έχει γονιδιακό υπόβαθρο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 1.300 άνδρες ηλικίας 18-45 ετών και ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ της πρόωρης εκσπερμάτισης και παραλλαγής σε ένα γονίδιο που ονομάζεται DΑΤ1 και το οποίο ελέγχει την έκλυση της ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο σε πλήθος λειτουργιών, από την κίνηση και την προσοχή ως την αντίληψη που έχει ο άνθρωπος για την ευχαρίστηση και την επιβράβευση.

Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες πιστεύουν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sexual Μedicine», ότι φάρμακα τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα αποτελεσματική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου