Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ευθύνες στον πιλότο ρίχνουν οι Ρώσοι

Οι ρωσικές αρχές εντόπισαν τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους που κατέπεσε στη Ρωσία, οδηγώντας στο θάνατο δεκάδες Πολωνούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της χώρας Λεχ Κατζίνσκι.

Την ίδια ώρα ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ότι ο Πολωνός πιλότος του Τουπόλεφ Tu-154, αγνόησε τις εντολές να μην προσγειωθεί στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, παρά τις τέσσερεις υπενθυμίσεις που του έκανε ο πύργος ελέγχου.

"Σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας διαπίστωσε ότι το πλήρωμα είχε αυξήσει την ταχύτητα καθόδου", δήλωσε ο Αλεξάντερ Αλιόσιν, ανώτατος αξιωματικός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

"Ο επικεφαλής της ομάδας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έδωσε εντολή στο πλήρωμα να θέσει το αεροσκάφος σε οριζόντια θέση και όταν το πλήρωμα δεν εφάρμοσε την εντολή αυτή, ο επικεφαλής έδωσε αρκετές φορές εντολές στο πλήρωμα να οδηγήσει το αεροσκάφος σε άλλο αεροδρόμιο. Παρά τις εντολές αυτές, το πλήρωμα συνέχισε την πορεία καθόδου. Δυστυχώς αυτή κατέληξε σε τραγωδία", επισήμανε.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες από την καταστροφή», τόνισε ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας, Σεργκέι Αντούφιεφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο Vesti-24. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο αεροσκάφος επέβαινε 88μελής αντιπροσωπεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι σοροί των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, ανάμεσα τους και αυτή του Πολωνού προέδρου και της συζύγου του, θα μεταφερθούν στη Μόσχα για να αναγνωριστούν, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μεταξύ των ονομάτων των κορυφαίων αξιωματούχων, βρίσκονται αυτά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Φραντσίσκεκ Γκαγκορ, του επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων της Πολωνίας στρατηγού Μπρόνισλαβ Κβιατκόφκι, καθώς και του αρχηγού του στρατού και του αρχηγού της αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου