Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Πάγκαλος ξανά κατά Γερμανίας: Ρατσιστική η στάση της, επόμενο θύμα η Πορτογαλία

Νέες βολές κατά της Γερμανίας εξαπέλυσε ο Θόδωρος Πάγκαλος, κατηγορώντας τη για ρατσιστική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι, μετά τη χώρα μας, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι τα νέα θύματα των κερδοσκόπων.

«Η κρίση έπληξε εμάς, αλλά μπορεί να συμβεί και στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία» είπε ο Θ. Πάγκαλος στην «Jornal de Negocios»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Jornal de Negocios» της Πορτογαλίας, η οποία δημοσιεύτηκε χθες. Σ' αυτήν είπε ότι χώρες όπως η Πορτογαλία δεν μπορούν να τηρούν στάση ουδετερότητας απέναντι στο θέμα της ευρωπαϊκής βοήθειας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ισχύει η αρχή της αλληλεγγύης. «Η κρίση έπληξε εμάς διότι είμαστε σε χειρότερη θέση, αλλά μπορεί να συμβεί και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία», τόνισε.

Ειδικά για τη μικρή χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους της: «Είσθε τα επόμενα θύματα. Ελπίζω να μη συμβεί αυτό, η ενότητα στην Ε.Ε. να υπερισχύσει και να βρεθεί μια διέξοδος από την κλιμάκωση με το κόστος δανεισμού. Αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, το πιθανότερο επόμενο θύμα είναι η Πορτογαλία».

Αναφερόμενος στην αρνητική στάση στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος έκανε την εκτίμηση ότι η χώρα αυτή είχε μια προκατάληψη έναντι της χώρας μας, κάνοντας μια «ρατσιστική προσέγγιση» στο πρόβλημα. «Λένε ότι οι Ελληνες έχουν προβλήματα επειδή δεν δουλεύουν αρκετά, επειδή έχουν καλό κλίμα, μουσική και ποτό και δεν είναι σοβαροί, όπως οι Γερμανοί. Αυτό είναι γελοίο. Είναι μια ηθικοπλαστική, ρατσιστική προσέγγιση, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε. Και αποκρούοντας τους ισχυρισμούς περί «τεμπελιάς» στην Ελλάδα, είπε ότι η παραγωγικότητα στη βιομηχανία έχει αυξηθεί κατά 15% και στον αγροτικό τομέα η αύξηση είναι από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη. «Πού είναι οι τεμπέληδες Ελληνες;», κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

«Πέρασαν τα χειρότερα»

Την αισιοδοξία του ότι το χειρότερο σημείο της κρίσης στην Ελλάδα έχει πλέον περάσει εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ». Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι γνώριζε, πριν έρθει στην εξουσία, ότι η Ελλάδα είχε μπει στην περίοδο της κρίσης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν ήταν γνωστός ο αντίκτυπος που θα είχε στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν οι Ελληνες θα έχουν στο μέλλον τις ίδιες κοινωνικές παροχές και τόνισε ότι, για να συμβεί αυτό, πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να οργανωθεί καλύτερα το κοινωνικό σύστημα και να περιοριστούν οι σπατάλες. «Υπάρχουν, είπε πολλά περιθώρια περιστολής των δαπανών» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών, τις οποίες θεωρεί πρότυπο τόσο για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους όσο και για τις κοινωνικές παροχές τους. Και πρόσθεσε ότι θα ήθελε για την Ελλάδα «το σκανδιναβικό μοντέλο στη μεσογειακή του διάσταση. Εχουμε -πρόσθεσε- διαφορετική κουλτούρα, με χαρακτήρα περισσότερο αναρχικού τύπου. Εάν τον απελευθερώσουμε μέσα σε ένα σωστό πλαίσιο, μπορεί να γίνει πολύ καινοτόμα δύναμη».

Το περιοδικό συνοδεύει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού με άρθρο, το οποίο αρχίζει με τη φράση: «Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τη σύγχρονη Ελλάδα χωρίς να κατανοήσει τους Παπανδρέου».
 enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου