Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση με Καν

Τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, στις αρχές Μαΐου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΔΝΤ, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας που βασίζεται σε αυστηρότερους όρους οι οποίοι θα υλοποιηθούν.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε περιορισμός του δημόσιου ελλείμματος κατά 40%, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και προχωρά στην αποκρατικοποίηση και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, όπως και σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις αγορές να λάβουν υπόψη τους τις σημαντικές τομές στις οποίες προχώρησε ήδη η ελληνική κυβέρνηση αλλά και αυτές τις οποίες επεξεργάζεται και προτίθεται να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον.

«Κατανοώ ότι οι αγορές συνεχίζουν να θέλουν να πεισθούν, αλλά όλα όσα κάνουμε αποτελούν μια πολύ ισχυρή τοποθέτηση» σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απαντώντας έτσι στις φήμες που ακούγονται, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Υπογράμμισε δε την ευρωπαϊκή στήριξη με 30 δισεκατομμύρια ευρώ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος.

Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.

Όλα τα αποφασιστικά μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπούν στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε επίσης ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά την ύφεση του τρέχοντος έτους, και πιθανώς του 2011, η ελληνική οικονομία, η οποία θα έχει καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τόνισε παράλληλα ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ, καθώς τώρα πρόκειται για κοινό μηχανισμό μέσω του οποίου διασφαλίζεται και η ακεραιότητα του ευρώ.

Αφού υπογράμμισε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή συμβολή, καθώς τα δυο τρίτα του δανείου θα δοθούν από την Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παίρνει τα αναγκαία μέτρα «και κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας».

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, ανέφερε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ενώ σημείωσε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τους ομολόγους του της Βραζιλίας, των ΗΠΑ, και της Ρωσίας, θα δει στη συνέχεια και τον Κινέζο υπ. Οικονομικών, στο πλαίσιο των επαφών του με σημαντικά μέλη του ΔΝΤ.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου