Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Αυλαία με χάντικαπ

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας για τη διενέργεια των εκλογών στη Βρετανία δε βρήκε κανέναν απροετοίμαστο, καθώς η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται με την έναρξη του καλοκαιριού και η 6η Μαΐου θεωρούνταν από σχεδόν όλους ως η επικρατέστερη. Ο Μπράουν, άλλωστε, παραδέχτηκε με βρετανικό φλέγμα ότι το θέμα της ημερομηνίας ήταν πιθανότατα το χειρότερα φυλαγμένο... μυστικό στη χώρα, ενώ ενδεικτική στην κατεύθυνση αυτήν είναι η ομιλία που πραγματοποιούσε την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του Τάμεση ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ανοίγοντας την αυλαία της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Στις πρώτες επίσημες εμφανίσεις τους στον προεκλογικό αγώνα, τόσο ο Μπράουν όσο και ο Κάμερον έδειξαν ότι στα ζητήματα της οικονομίας θα επικεντρωθεί μέχρι την τελευταία μέρα η πολιτική αντιπαράθεση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται, πάντως, ότι ξεκίνησε με το... αριστερό, αφού η πρόθεσή του να αυξήσει τη φορολογία στο σύστημα εθνικής ασφάλισης βρήκε αμέσως αντίθετο τον επιχειρηματικό κόσμο. Η πρόταση Μπράουν, μάλιστα, προωθήθηκε παρά τις ενστάσεις του υπουργείου Οικονομικών και, όπως όλα δείχνουν, οι Εργατικοί χάνουν τη στήριξη σημαντικού μέρους του επιχειρηματικού κόσμου, τον οποίο ο προκάτοχός του, Τόνι Μπλερ, όπως επισήμανε προχτές σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», είχε καταφέρει να πάρει με το μέρος του, προχωρώντας σε επωφελείς για τις δύο πλευρές συμβιβασμούς.

Νίκη στα σημεία

Η εφημερίδα, που κάθε άλλο παρά στηρίζει τους Συντηρητικούς, επισήμανε παράλληλα ότι ο ντόρος για το θέμα της συγκεκριμένης φορολογίας αποτελεί μια πρώτη νίκη στα σημεία για την αντιπολίτευση. Ωστόσο, δεν πρόκειται παρά για τις πρώτες αψιμαχίες στον πολιτικό στίβο και στις επόμενες εβδομάδες θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετές ανατροπές. Αλλωστε, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η επίπτωση στον αγώνα των κομμάτων από το σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες, το οποίο κόστισε ήδη ακριβά σε περίπου 150 μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πείστηκαν να μη θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Στο σκάνδαλο ενεπλάκησαν πολλοί Εργατικοί αλλά και οι Συντηρητικοί είχαν τη... συμμετοχή τους, σκιάζοντας έτσι την προσπάθεια που καταβάλλει ο Κάμερον να πείσει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο και αξίζει να αναλάβει το τιμόνι της χώρας, έπειτα από τρεις κυβερνητικές θητείες των αντιπάλων του. Η αδυναμία του Κάμερον αποτελεί πιθανότατα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιστροφή των Συντηρητικών στην εξουσία, αφού πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι αρκετοί ψηφοφόροι σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες επιθυμούν την αλλαγή αλλά διστάζουν να επιλέξουν το κόμμα του Κάμερον, λόγω της «θολής» εικόνας που παρουσιάζει το πολιτικό του πρόγραμμα. Η διστακτικότητα αυτή ανακάτεψε σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό στη Βρετανία, σε σημείο ώστε να συρρικνωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες η διαφορά που είχαν οι Συντηρητικοί από τους Εργατικούς στην πρόθεση ψήφου και να είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας νίκης μεν της αντιπολίτευσης στις κάλπες, χωρίς όμως την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Τυχόν επιβεβαίωση του σεναρίου αυτού στο αμέσως επόμενο διάστημα από τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το αναποφάσιστο κομμάτι του εκλογικού σώματος και να το στρέψει στην επιλογή της «σιγουριάς» που επιχειρεί να προβάλει ο Μπράουν. Παράλληλα, οι Εργατικοί άρχισαν να φλερτάρουν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη στήριξη για μια κυβέρνηση συνασπισμού με «μπροστάρη» τον υπουργό Μεταφορών, λόρδο Αντονις, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του επισήμανε ότι τα δύο κόμματα αποτελούν τμήμα της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας.
Aggelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου