Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Επιστολή Παπακωσταντίνου αλλάζει τα δεδομένα

Τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα έχει η επιστολή που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αποδέκτες τον Όλι Ρεν, τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαίου επίτροπου, αρμόδιου για οικονομικές υποθέσεις, Αμαντέο Αλταφάζ.

Η επιστολή δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού, διευκρίνισε ο κ. Αλταφάζ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Ρεν, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις, οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την επιστολή, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός πολυετούς προγράμματος οικονομικών πολιτικών, όπως γράφει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την οποία και έδωσε στην δημοσιότητα, ενώ ήδη η αγορά ερμηνεύει την εξέλιξη ως ένα ακόμα βήμα-ενδεχομένως το τελευταίο-πριν η χώρα ζητήσει την ένταξή της στο πακέτο στήριξης της ΕΕ.

Με μήνυμα στους οικονομικούς συντάκτες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η επιστολή αφορά σε συνομιλίες και όχι σε ενεργοποίηση του μηχανισμού. Η επιστολή, εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι απαραίτητη λόγω του γεγονότος ότι μέχρι τώρα οι συζητήσεις ήταν ανεπίσημες. Τώρα επισημοποιούνται (!)

Μάλιστα, όπως ανέφερε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συνεδρίαση του Ecofin η εν λόγω επιστολή εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει "κάτι", αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες,ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με τη συγκεκριμένη επιστολή ζητείται ο ακριβής καθορισμός των ποσών των δανείων που μπορεί να λάβει η Ελλάδα μετά το 2010. Φέτος το ποσό που μπορεί να εκταμιευτεί για τη χώρα μας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αν και εφόσον ζητηθεί βοήθεια, έχει καθοριστεί στα 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιστολή

Προς

Κύριο Olli Rehn,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κύριο Dominique Strauss-Kahn
Managing Director
Δ.Ν.Τ.

Κύριο Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου